Jak si zamilovat kapustu? Zapečená chutná skvěle s mletým masem, bramborami, rýží i s těstovinami
6. 2. 2023 Vaření
Kapusta je tak trochu ve stínu zelí, a přitom si to vůbec nezaslouží. Pokud jste ještě této zelenině nepřišli na chuť, zapečená kapusta na několik způsobů vás přesvědčí o opaku.
Hlávková kapusta v kuchyni
Ačkoliv hlávková kapusta připomíná zelí, chutná jinak. Není třeba se bát její chuti ani zpracování. S kapustou se dobře pracuje, a pokud se kapusta nevaří příliš dlouho, umí chuťově překvapit. Když ji budeme zpracovávat pouze potřebnou dobu, nemusíme se obávat jejího pověstného nevábného zápachu. Správně uvařená má mírně nasládlou chuť a báječně s ní zpestříte jídelníček. Pro svou neutrální chuť skvěle doplní maso na talíři, ale také výborně poslouží jako hlavní ingredience.
Jak vybírat kapustu? Sledujte její vzhled. Vrchní listy by měly být uzavřené a neponičené škůdci. Hlavička by neměla působit zavadle. Měla by mít svěží tamavě zelenou barvu. Kapustu je lepší zpracovat co nejdříve, i když pár dnů v chladu vydrží.
Mohlo by vás zajímat
Zapečená kapusta s bramborem
Zapečená kapusta se hodí ke všem přílohám, brambory nevyjímaje. Protože je tato zelenina chuťově méně výrazná, můžete ji doplnit o ingredience, které ji příjemně doplní. Ať už jde o sýry, slaninu, česnek, ale i koření, jako je pepř a majoránka. Přesně tak, jako v receptu zapečená kapusta se sýrem.
Náš tip: Ke kapustě, bramborám a slanině se výborně hodí žampiony, ale můžete sáhnout i po houbách z podzimních zásob. Připravte si tuto směs zapečenou.
Zapečená kapusta s rýží
Pokud chcete spíše bezmasé jídlo, pak můžete zkombinovat kapustu, rýži a třeba tofu. Tofu je vysrážená potravina ze sójového mléka. Vypadá tak trochu jako sójový sýr, má málo kalorií a hodně bílkovin, železa, vápníku a hořčíku.
Náš tip: Připravte si výbornou kombinaci zapečené kapusty rýže a tofu.
Zapečená kapusta s uzeným masem
Uzené maso dodá kapustě báječnou voňavost. Tato kombinace krásně ladí s bramborami, česnekem a cibulí. Pokud byste chtěli ještě sytější jídlo, můžete v hrnku rozkvedlat tři vejce, zalít je 200 ml smetany, nalít na zapečenou směs, a vše následně posypat chuťově výrazným sýrem, jako je parmazán.
Náš tip: V tomto receptu můžete využít různé druhy masa, které vám zbyly. Výborně chutná třeba i pečené nebo grilované. Připravte si zapečenou kapustu s bramborami a uzeným masem.
Zapečená kapusta s mletým masem
Mleté maso a kapusta se vzájemně doplňují, obzvlášť když je doprovází voňavé koření. Na přípravu zapečené kapusty s mletým masem budete potřebovat: 1 hlávku kapusty, 500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového), 200 ml zakysané smetany, 50 ml mléka, 2 vejce, 1 cibuli, 3 velké stroužky česneku, lžičku sušeného česneku, lžičku mleté papriky, mletý pepř, majoránku, sůl a olej.
Jak na to? Z kapusty odstraňte vrchní listy a zbytek rozkrojte na čtvrtiny. Vodu ve velkém hrnci přiveďte k varu a do osolené vody přesuňte kapustu. Vařte asi 5 min. Pak kapustu vyndejte a nasekejte ji nahrubo. Košťál dejte pryč. Oloupejte cibuli a nasekejte ji nadrobno, připravte si maso. Na pánvičce rozehřejte olej, přidejte cibuli, a po jejím osmažení i maso. Míchejte a oddělujte kousky masa od sebe, dokud nebude osmažené. Osolte, přidejte papriku, pepř a prolisovaný česnek. Vše podlejte vodou a duste asi čtvrt hodiny. Počkejte, až se odpaří voda.
Zatím rozehřejte troubu na 180 °C. Do pekáče dejte pečicí papír, na to nasekanou kapustu, následně vrstvu ochuceného masa a opět vrstvu kapusty. V hrnku rozšlehejte vejce, zalijte je mlékem a smetanou, trochu osolte. Můžete přidat lžičku sušeného česneku, a dobře promíchejte. Směs nalijte na kapustu a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 35-40 min.
Zapečená kapusta s těstovinami
Také těstoviny se ke kapustě hezky hodí, hlavně na zapékání. Obzvlášť dobře vypadají fusili neboli vřetena. Co budete potřebovat? 300 g kapusty, 300 g těstovin, 1 cibuli, lžíci sádla, 1 klobásku, 150 g sýru eidam a parmazán na posyp.
Jak na to? Cibuli očistěte a nakrájejte na kostičky. Kapustu nakrájejte na nudličky. V hrnci uvařte těstoviny podle návodu. Rozehřejte velký kastrol a na lžíci sádla opečte cibuli. Klobásu nakrájejte na kostky a přidejte je k cibuli. Chvilinku opékejte. Troubu předehřejte na 200 °C. Ke směsi s uzeninou přidejte kapustu a zalijte ji troškou horké vody. Duste pod pokličkou asi 10 minut. Zatím nastrouhejte eidam a parmazán. Eidam přidejte k těstovinám, opepřete a osolte. Promíchejte se zbytkem surovin, vše přesuňte do zapékací misky a až nakonec posypte parmazánem. Misku vložte do trouby a zapékejte dozlatova.
Náš tip: Vyzkoušejte i jiné sýry, a připravte si kapustu s nivou místo eidamu. Další variantou je uzený sýr, který s anglickou slaninou dává skvělý výsledek. Připravte si jídlo podle tohoto receptu..
Zdroje informací:
https://www.kaloricketabulky.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak silné má být těsto na linecké cukroví nebo na linecké sušenky
Jak skládat palačinky. Video předvede čtyři způsoby, jak efektně naplnit a servírovat palačinky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 5 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 9 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 16 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 21 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 22 hodinami
Komentáře
7. 2. 2023 00:16