Holka u plotny radí: Jak udělat masopustní boží milosti, křehotinky, fánky či květinky? Jedno těsto nabízí mnoho možností
20. 2. 2023 Vaření
Masopust se chýlí ke svému konci, usmažte si proto klasické staročeské boží milosti. Pečivo tak křehounké, že se mu dříve dokonce říkávalo křehotinky. Nebo taky květinky, lístky či fánky. Příprava je snadná, chuť fantastická, málokdo odolá!
Křehotinky v sádle smažené
Smažené křehké pečivo z nekynutého těsta, Boží milosti, se tradičně peklo jak v době masopustu, tak na Velikonoce a podle kraje mělo různé názvy i tvary. Boží milosti neboli křehotinky, křupance, lístky, květinky či fánky v době slavností provoněly mnoho domácností.
Smažily se většinou na sádle a díky těstu, které smažením tak trochu lístkovalo, se pečivo během tepelné úpravy i krásně nafouklo a boží milosti pak byly úžasně křehké a křupavé.
Tvarování z těsta přitom mohlo být různé. Někde to byly proužky se třemi zářezy, jinde prokrojené obdélníčky, mašličky či jen jednoduché zakroucené proužky, ve slavnostnější verzi se připravovaly květinky, ještě před smažením slepované. Právě ty si dnes se mnou můžete udělat také.
Není to nic těžkého a kdo má doma vykrajovátka na vánoční cukroví, zvládne i tyto květinky levou zadní.
Mohlo by vás zajímat
Masopustní květinky
Boží milosti, ať už mají jakýkoliv tvar, jsou u nás doma nesmírně oblíbené a členové domácnosti i hosté mi je obvykle doslova ujídají pod rukama. Nejlepší boží milosti jsou totiž čerstvé, nejlépe ještě trochu vlahé, pocukrované či doplněné, jako v případě květinek, trochou povidel nebo džemu. Nabízím recept na základní těsto a je jen na vás, jaké tvary z něj pak usmažíte.
Na těsto budete potřebovat: 250 g hladké mouky, špetku soli, 50 g másla, 50 g krupicového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce bílého vína, 5 lžic tvarohu z vaničky (nebo husté zakysané smetany či jogurtu) a lžičku citronové kůry. Na přípravu květinek pak potřebujete ještě 1 bílek na spojení a povidla nebo džem na naplnění.
Na smažení se nejlépe hodí sádlo nebo olej. A samozřejmě moučkový cukr na závěrečné posypání.
Jak na to? Ze všech surovin zpracujeme těsto, zabalíme do folie a necháme v lednici odpočinout nejméně 30 minut (nebo klidně do druhého dne). Pak těsto rozválíme na vále lehce podsypaném hladkou moukou a vykrajujeme květinky, vždy jednu větší a jednu menší. Spodní větší květinku potřeme uprostřed bílkem a přitiskneme k ní horní menší květinku. Obrácenou stranou vařečky ještě uprostřed oba tvary přitiskneme k sobě.
Květinky smažíme v kastrůlku ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje z obou stran dozlatova. Pozor, boží milosti se mohou rychle spálit, je nutné u nich stát a „hlídat“. Olej by zároveň neměl být rozpálený moc.
Osmažené květinky vyjmeme děrovanou naběračkou (nebo odpěňovačkou) a necháme je okapat na papírové kuchyňské utěrce. Jakmile vychladnou, obalíme je v moučkovém cukru a doprostřed dáme obrácenou stranou malé lžičky trochu povidel nebo džemu.
Moje tipy:
- Víno v receptu můžeme nahradit rumem, používá se obojí, je to jen na vás.
- Z těsta můžete pouze nakrájet proužky a ty vhazovat do rozpáleného tuku a smažit ze všech stran dozlatova. Je to nejsnazší verze božích milostí.
- Opravdu pozor při smažení, olej sice musí být rozpálený, ale zase ne moc, nesmí se z něj kouřit. To by se cukroví rychle spálilo. Vždy platí, že se boží milosti v tuku obracejí a smaží se krátce.
- Moučkový cukr lze dochutit vanilkovým, cukroví bude nádherně vonět.
- Boží milosti, ať už mají jakýkoliv tvar, se obvykle ještě zatepla obalují v moučkovém cukru podobně jako třeba vanilkové rohlíčky. Na rozdíl od rohlíčků se ale nenechávají odležet, nejlepší jsou totiž čerstvé, voňavé a křupavé.
- Na další tvary i postup při přípravě těsta krok za krokem se můžete podívat v naší galerii:
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 8 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 21 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak udělat masopustní boží milosti, křehotinky, fánky či květinky? Jedno těsto nabízí mnoho možností
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Holka u plotny: Koprová omáčka je skvělá se svítkem. Jak jej připravit?