Vyzkoušeli jsme za vás: Domácí turecký med v oplatce je krásně měkký a vyjde jen na 10 Kč! Příprava je snadná a zvládne ji každý
31. 3. 2023 Domácnost
Turecký med je pochoutka pro milovníky extra sladkých cukrovinek vyrobená z bílků, cukru, medu a ořechů. Na Matějské v Praze jsme 100 g objevili za 60 korun. Zajímalo nás, na kolik přijde domácí výroba, a jestli je možné se přiblížit chuti a konzistenci této pouťové stálice.
Turecký med ze Španělska či Itálie?
Název cukrovinky u nás známé jako turecký med má zřejmě spojitost s velmi podobnými arabskými bonbony, které se v Turecku těší velké oblibě. Složením, konzistencí a přirozeně i chutí se ale tato pouťová sladkost podobá spíše španělské cukrovince turrón a italské variantě torrone.
Mohlo by vás zajímat
Recept na domácí turecký med
Receptur na turecký med je mnohem více než pravděpodobných zemí původu. Liší se ve způsobu zahřívání, ochucení i výsledné tvrdosti, základ však zůstává stejný. Do cukrovinky patří bílky, med, cukr a ořechy, nejčastěji lískové, mandle a pistácie.
I my jsme si tuto směs ořechů vybrali pro výrobu domácího tureckého medu a zvolili variantu, která je velmi snadná na přípravu, výsledná pochoutka se nelepí, není tvrdá a díky oplatce tvořící obal se od ní ani neumažete.
Na ten nejjednodušší domácí turecký med, který se nemusí dlouze zahřívat a míchat, budete potřebovat 2 bílky, 3 lžíce medu, 100 g moučkového cukru, 100 g ořechů (směs lískových ořechů, mandlí a pistácií) a 2 dortové oplatky, které seženete v každém supermarketu v regále v přísadami na pečení. Jak na to?
Bílky dejte do mísy nad vodní lázeň, přidejte cukr a šlehejte do zhoustnutí. Med ohřejte a horký jej za stálého šlehání vlijte do bílkové směsi. Jakmile ještě více zhoustne, vmíchejte nasekané ořechy a nechte pár minut chladnout. Směs rozetřete na dortovou oplatku, přiklopte druhou a zatižte, aby se oplatka přilepila po celé délce. Nechte ztuhnout do druhého dne a nakrájejte ostrým nožem.
Když nepočítáme dobu, po kterou turecký med odpočíval v lednici, příprava nezabrala více než 20 minut.
Mohlo by vás zajímat
Tipy na vylepšení
-
Turecký med můžete ochutit například vanilkovým extraktem, citronovou či pomerančovou kůrou, kokosem, kořením nebo práškem z lyofilizovaného ovoce.
-
Část oplatky namočte do rozehřáté čokolády a nechte ztuhnout na mřížce nebo pečicím papíru.
-
Ořechy opražené před přidáním do směsi budou mít výraznější chuť a vůni.
-
Směs nadrobno nakrájeného kandovaného ovoce přidaná k oříškům bude zajímavým oživením nejen chuti, ale i vzhledu na řezu.
Jak si stojí turecký med finančně oproti kupovanému?
Na Matějské v Praze se balení 100 g tureckého medu prodávalo za 60 korun. My jsme z uvedeného množství v receptu získali 300 g cukrovinky v oplatce. Ingredience náš vyšly na 57 korun, v přepočtu na 100 g tedy vyjde kvalitní domácí turecký med plný ořechů na 19 korun, tedy přibližně na třetinu ceny.
Ještě levnější a chuťově zajímavou variantu domácího tureckého medu získáte, pokud místo směsi ořechů použijete nesolené arašídy. Na kolik vás tato verze vyjde při aktuálních cenách supermarketů?
Tady je přehled: 2 bílky (8 Kč), 3 lžíce medu (4 Kč), 100 g moučkového cukru (3 Kč), 100 g arašídů (13 Kč), 2 dortové oplatky (2 Kč) = 30 Kč za 300 g, tedy 10 Kč za 100 g domácího arašídového tureckého medu.
U kupovaného tureckého medu je oříšků leckdy poskrovnu. A mimochodem, to je i cesta, jak můžete ještě něco ušetřit domácí výrobou. Dejte tam třeba klidně vlašáky ze zahrádky. A kdo ořechy nechce vůbec, může si udělat turecký med zcela bez nich. Této pochoutce se někdy říká francouzský nugát a při domácí přípravě je třeba směs opravdu dobře našlehat ve vodní lázni. Na Matějské stojí 60 Kč, doma vás vyjde 100 g na 8 Kč.
Mohlo by vás zajímat
Konzistence vhodná pro menší děti
Výsledný turecký med se dá velmi dobře ukousnout, nelepí se na zuby jako většina pouťových verzí a chuť je srovnatelná s klasikou. Velmi doporučujeme tuto verzi zejména dětem, které nebudou mít problém s konzumací ani ulepenými prsty.
Máte-li však raději lepivější a tužší konzistenci, vyzkoušejte trochu jiný postup přípravy a poměr surovin. Na 1 bílek použijte 200 g medu, 100 g cukru krupice a 250 g ořechů. Med společně s cukrem zahřívejte tak dlouho, až se spojí v hustou směs, odstavte z tepla a za stálého míchání přidejte dotuha vyšlehaný bílek. Směs opět za stálého míchání zahřívejte až do úplného zhoustnutí, přimíchejte ořechy, rozetřete a nechce ztuhnout v lednici.
Zdroje informací:
marialunarillos.com: Receta de turron de Alicante
thermomix-recetas.com: Receta turron thermomi
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
Určitě ho znáte z obchodů v podobě… Číst více
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Kandované ovoce si koupíme hotové nebo si ho můžeme sami připravit. Pokud kupujeme hotové, vybíráme si buď jednodruhové nebo míchané, které je… Číst více
Kouzlo Orientu na vašem svátečním stole: Upečte si hříšně sladké marokánky
Vycházejí ze sladkého cukroví arabského původu a… Číst více
Marokánky: Lahodné placičky nesmí chybět na štědrovečerním stole
Tato oblíbená dobrota pochází ze severu Afriky a peče se u nás již řadu let. Marokánky se vyznačují obsahem většího množství ořechů a kandovaného… Číst více
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Kandované ovoce je pochoutka, kterou si dopřáváme hlavně o Vánocích. Je to vlastně ovoce, které je důkladně proslazené – napuštěné cukrem. Díky… Číst více
Biskupský chlebíček se správně peče na svatého Mikuláše. Víte, proč?
Láká vás vyzkoušet na Vánoce ještě jiný moučník… Číst více
Italský dezert panettone je plný rozinek a kandovaného ovoce. Upečte jej místo vánočky!
Netroufnete si na vánočku, protože se bojíte… Číst více
Jak upéct měkké a vláčné marokánky, plné kandovaného ovoce a mandlí? Podle názorného videa to zvládne i začátečník
Marokánky patří mezi velmi oblíbené druhy svátečního pečiva. Zároveň jsou druhem, ve kterém nesmí chybět kandované ovoce - buď si ho koupíme, nebo… Číst více
Cukroví s kouzlem exotiky: Marokánky upečené podle receptu od babičky Elišky jsou ihned měkké a vláčné
Dokonalá cukrovinka plná sušeného či kandovaného… Číst více
Jak upéct biskupského beránka? Ochutnejte dokonalé spojení biskupského chlebíčku a velikonočního beránka
Velikonočního beránka můžeme upéct jako tradičně z piškotového, tvarohového, nebo dokonce i kynutého těsta. Pokud ale patříte k milovníkům… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zmapovali jsme výhodné velikonoční akce: Vejce se dají sehnat do 4 Kč za kus, máslo za 28,90 Kč a uzené za dvě stovky
Sladkost s orientálním nádechem. Doplňte mísy s cukrovím domácím tureckým medem
Lepkavý dezert plný oříšků: Upečte si pravou řeckou baklavu…nebo tureckou?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 7 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 8 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme za vás: Domácí turecký med v oplatce je krásně měkký a vyjde jen na 10 Kč! Příprava je snadná a zvládne ji každý
Na Matějskou až po výplatě! Cukrová vata za 300 Kč, pivečka za šedesát, nejdráž je hned u vchodu
Jak se vyrábí turecký med: Příprava není složitá, ale sladká dobrota stojí za hřích