Jak se vyrábí turecký med: Příprava není složitá, ale sladká dobrota stojí za hřích
Turecký med patří mezi dobroty, které si můžeme koupit na pouti, ale stále častěji je k dostání i v běžných obchodech nebo si ho můžeme doma sami vyrobit. Turecký med má podobu sladkých bloků nebo kostiček s oříšky.
Med se šlehanými bílky, cukrem a oříšky je cukrovinkou, za jejíž původ je považováno Turecko. Turecký med byl od nepaměti tvrdý blok sladké hmoty, plný ořechů, hlavně pistácií, který se sekal sekáčkem a prodával na váhu.
Mohlo by vás zajímat
Jak se vyrábí turecký med
Jeho příprava není složitá, takže si ho můžete vyrobit sami:
- Na 3 bílky počítáme 100 ml medu, 200 g krupicového cukru a 150 g ořechů, ale receptů je nekonečně mnoho a musíme si vybrat ten, který nám vyhovuje.
- Ořechy (pistácie, lískové a vlašské ořechy nebo kešu) opražíme rychle na pánvi nebo v troubě a v utěrce je vymneme, aby se oddělily slupky.
- Bílky ušleháme s částí cukru do tuhého sněhu. Do sněhu postupně zašleháme zbytek cukru a pomalu přiléváme rozpuštěný (nikoliv horký) med.
- Do bílé směsi přimícháme vařečkou ořechy a směs rozprostřeme do formy, vyložené pečicím papírem nebo ji natřeme na dortové oplatky a zatížíme.
- Turecký med necháme v chladu ztuhnout a další den ho krájíme ostrým nožem na různě velké řezy, kostky, trojúhelníky.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 20 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Turecký med není jen sladká pouťová dobrota. Skvělý je i na Vánoce. Připravuje se snadno, chce to jen trochu trpělivosti při míchání
Sladká pochoutka ze Slovenska: Jak si doma připravit pouťovou dobrotu, které se říká košický med
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
Komentáře