Halloweenské pochoutky!
24. 10. 2014 Historie a zajímavosti
Strašidelný svátek Halloween se pomalu blíží, a proto Vám přinášíme pochoutky, které Vám zpříjemní jeho oslavy. Symbolem Halloweenu jsou samozřejmě úžasné dýně, které nejen skvěle vypadají, ale také famózně chutnají, a proto nemohou chybět ani v následujících receptech!
Strašidelný svátek Halloween se pomalu blíží, a proto Vám přinášíme pochoutky, které Vám zpříjemní jeho oslavy. Symbolem Halloweenu jsou samozřejmě úžasné dýně, které nejen skvěle vypadají, ale také famózně chutnají, a proto nemohou chybět ani v následujících receptech!
Dýňový cupcake!
Ingredience: ½ šálku másla, 1 šálek hnědého cukru, 1/3 šálku krystalového cukru, 2 šálky polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička skořice, 1 lžička nastrouhaného zázvoru, ½ lžičky muškátového oříšku, 1/8 lžičky rozdrceného hřebíčku, ½ lžičky soli, ¼ lžičky černého pepře, 2 vejce, ½ šálku podmáslí, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 ¼ šálku dýně (pyré, kompot, nebo čerstvá dýně nadrobno nakrájená)
Troubu předehřejte na 180°C.
Ušlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny. Postupně zašlehejte vejce.
Prosátou mouku smíchejte se suchými ingrediencemi a jemně ji vmíchejte k máslu, cukru a vejcím.
Nakonec přidejte dýni a vše zamíchejte. Cupcakes pečte 23-25 minut a po vychladnutí zdobte oblíbenou krémovou polevou, marmeládou nebo šlehačkou.
Dýňové máslo
Ingredience: 2 malé dýně, 2 lžíce másla, 2 šálky hnědého cukru, ¼ šálku jablečné šťávy, ½ lžičky vanilkového extraktu, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžička mletého zázvoru, ½ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky rozdrceného hřebíčku
Dýně rozřízněte, odstraňte z nich semínka i vnější slupku a nakrájejte je na malé kostičky.
Přes noc dýně naložte s jablečnou šťávou, cukrem, vanilkovým extraktem a kořením.
Poté směs pozvolna vařte na malém plamenu, a to až několik hodin, dokud nejsou dýně měkké. Poté směs rozmixujte ponorným mixérem a přidejte máslo. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží dýňové máslo v lednici až dva týdny.
Dýňové máslo je výborné na křupavých toastech nebo třeba na výše zmíněných dýňových cupcakes.
Pečená dýňová semínka
Semínka vydlabejte z vnitřku dýně, pořádně je opláchněte pod proudem teplé vody a odstraňte z nich dužinu. Smíchejte se lžicí oleje nebo rozpuštěného másla a rovnoměrně je rozprostřete na pečícím papírem vyložený pekáč. Osolte nebo okořeňte podle chuti. Pečte při teplotě 180°C po dobu 10 minut dozlatova. Během pečení je občas promíchejte – snadno se totiž připalují.
Užívejte si podzimních chutí! Brzy Vám přineseme další inspiraci!
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatomartinské akce: Kam zajít na kaldoun, kam na husičkový guláš a kde mají nejlepší lokše?
Při příležitosti svátku svatého Martina se koná… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Svatomartinské víno 2022: Velký přehled, kde se od zítřka bude koštovat, za kolik letos pořídíte lahvinku a kde bude vypečená husa
Svátek svatého Martina netrpělivě očekávají nejen… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
I když byl svátek svatého Martina už ve čtvrtek,… Číst více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 22 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Komentáře
30. 10. 2014 12:24
25. 10. 2014 14:12