Rychlý levandulový sirup: Na přípravu stačí jen tři ingredience a v kombinaci s proseccem vytvoříte osvěžující letní koktejl
11. 7. 2023 Vaření
Milujete aroma levandule natolik, že máte po bytě poschovávané sáčky s nasušenými kvítky a používáte rádi levandulovou kosmetiku? Tak proč si ji neužít i v nápojích? Levandulový sirup omamně voní, má krásnou barvu a hlavně vám oživí spoustu letních drinků.
Levandule se hodí i do moučníků
Levandule je oblíbenou bylinkou, u níž oceňujeme nejen její aroma, ale třeba i její uklidňující účinky. Stejně tak dobře jako voní, ale i chutná, s oblibou se proto používá jako jedlý květ k dochucení různých moučníků. Levanduli však lze využít i stejným způsobem jako květy bezu, tedy pro výrobu sirupu.
Ten je skvělým způsobem, jak přidat květinovou chuť do různých nápojů. Zážitkem už je jen jeho samotná příprava, během níž se vám vůně levandule bude linout po celé kuchyni. Navíc vám na jeho výrobu budou stačit pouhé tři ingredience – levandule, voda a cukr, takže vás tato delikatesu vyjde i poměrně levně.
Mohlo by vás zajímat
Kam použít levandulový sirup?
Levandulový sirup je ideální na slazení a ochucování horkých i studených nápojů. Výborně se hodí na přípravu limonád, ale i mnoha alkoholických koktejlů, třeba s martini, ginem nebo proseccem. Můžete si jej rovněž kápnout do čaje, jemuž dodá květinový nádech, nebo rovnou do toho levandulového, kde ještě zvýrazní vůni levandule. Sirupem také můžete vylepšit napěněné mléko – získáte tak voňavé levandulové latté.
Jakou levanduli na sirup?
Na přípravu levandulového sirupu můžete použít levanduli čerstvou i sušenou. Při trhání levandule vybírejte raději neotevřená a nerozkvetlá poupata a myslete na to, že do sirupu se dávají jen samotné květy bez stonků. Pokud vám levandule neroste na zahradě a musíte si ji koupit, volte tu, která je určená pro potravinářské účely. Levandule z květinářství totiž může být plná pesticidů nebo postříkaná různými jinými chemikáliemi.
Mohlo by vás zajímat
Sirup vhodný do drinků
Kromě levandule je druhou nejdůležitější ingrediencí na přípravu sirupu cukr. Chcete-li, aby měl sirup krásnou nafialovělou nebo růžovou varvu, je rozhodně lepší použít bílý cukr. Hnědý cukr by mu sice dodal lehce karamelový podtón, změnil by ale i barvu sirupu na nahnědlou. Část cukru můžete nahradit také medem, získáte tak sirup obohacený chutí a vůní medu.
Sirup je s medem sice tmavší, dobře se ale hodí pro míchání do nápojů s whisky, rumem a dalšími tmavými destiláty. Na chuť sirupu má vliv i voda, jakou použijete. Lepší chuť vám zajistí voda filtrovaná. Do levandulového sirupu se výborně hodí i rozmarýn. Obě bylinky se spolu báječně snoubí a ještě víc oživí každý nápoj.
Mohlo by vás zajímat
Aby byl sirup krásně fialový
Jedním z lákadel levandulového sirupu je rovněž jeho krásná barva v odstínech fialové. Ne vždy se ale povede taková, jakou můžete najít na fotkách u receptů na internetu. Obecně platí, že čím fialovější je levandule, tím více fialové barvy bude sirup mít. Výsledná barva závisí také na tom, jak čerstvé nebo suché jsou kvítky, a také na odrůdě rostliny.
Některé sirupy tak mohou mít spíše béžovou nebo jantarovou barvu, na chuť však zbarvení nemá žádný vliv. Sytější a intenzivnější barvu pak také získáte delším louhováním. Pokud chcete mít sirup opravdu krásně fialový, můžete do vody nebo nakonec až do sirupu po jeho vychladnutí kápnout dvě kapky červeného a jednu kapku modrého tekutého potravinářského barviva. Sirup se pak bude v drincích lépe vyjímat.
Jak na levandulový sirup a letní koktejl?
Příprava levandulového sirupu je velmi jednoduchá a nijak se neliší od přípravy jiných bylinných sirupů. Z hotového sirupu si pak můžete udělat výborný drink s proseccem. A jako tedy na sirup i na koktejl?
Na sirup budete potřebovat: 2 hrnky vody, 6 lžic čerstvých levandulových květů (květů může být i víc) a 2 hrnky cukru, případně můžete přidat kyselinu citronovou, která dodá svěží chuť a navíc prodlouží trvanlivost sirupu.
- Všechny ingredience dejte do hrnce a při mírné teplotě začnete vařit. Za stálého míchání vařte, dokud se cukr nerozpustí.
- Vařte přibližně 15 minut. Pak odstavte z ohně, nechte vychladnout a louhujte alespoň 1 hodinu nebo déle, dokud chuť sirupu nedosáhne vámi požadované intenzity.
- Poté sirup přeceďte a přelijte do vysterilizovaných lahví. V lednici vám pak sirup vydrží přibližně 2 týdny.
Náš tip: Nalijte 15-30 ml levandulového sirupu do shakeru naplněného ledem společně s 30 ml ginu, 15 ml citronové šťávy a protřepejte. Do sklenice na šampaňské vložte květ levandule, přilijte směs s levandulovým sirupem a dolijte proseccem, šampaňským nebo jiným perlivým vínem. Získáte vynikající netradiční spritz vonící létem.
Sirup můžete obohatit dalšími bylinkami a připravit si jeho alternativu podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit bylinkový ocet. Postup je snadný, aromatické octy se hodí k dochucování jídel a salátů
Bylinkové octy v kuchyni Příprava octů není složitá, potřebujeme především vhodnou surovinu (bylinky, případně chilli papričky) a ocet. Výborný je… Číst více
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Můžeme je usušit, zmrazit nebo zavařit. Zavařování hub naše babičky praktikovaly čtyřmi základními způsoby. Zavařovaly nebo nakládaly je v kyselém … Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
Jak a z čeho připravit zeleninový relish. Objevte osvědčený způsob využití a konzervace přebytků ze zahrady
Pro přípravu relishe se používá například cuketa, cibule, okurky a rajčata. Nakrájená zelenina se dusí na mírném plameni a svoji výraznou chuť… Číst více
Mezinárodní den sushi
Samotné slovo sushi znamená v překladu z japonštiny kyselá rýže nebo kyselá chuť. Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, sáhněte po japonské… Číst více
Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert… Číst více
Jeden s kečupem, česnekem a sýrem, prosím! Proč se langošům říká maďarská pizza?
Tohle oblíbené pouliční maďarské jídlo milují… Číst více
Víc než jen ocet: Balzamiko se v minulosti používalo proti porodním bolestem
Původ tohoto krále octů se sice připisuje… Číst více
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Natrhané fazole omyjeme a odstraníme z nich oba konečky lusků, protože v jídle by byly tuhé. Pokud jsou již lusky vyzrálejší, musíme odstranit i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recept na Campari Spritz: Hořkosladký koktejl jen ze tří ingrediencí je oficiálním drinkem festivalu v Karlových Varech
S vůní bylinek: Připravte si osvěžující limonádu z vlastnoručně vyrobeného sirupu
Levandule na zahradě: Snadné pěstování a jednoduché využití oblíbené bylinky přináší radost
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 14 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami