Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Arabský salát fattoush voní exotickým kořením a je plný zeleniny. Křupavost zajistí navíc i osmažené kousky pity
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Máte v horkém létě větší chuť na saláty? Pak určitě zkuste fattoush. Salát z okurky, rajčat, ředkviček, bylinek a koření je zajímavý zvláštní zálivkou i netypickou přísadou. Křupavost zde totiž místo oříšků zajišťují kousíčky pita chleba.

Letní saláty: Jak na arabský fattoush

Miluji v létě saláty plné čerstvé zeleniny. Nejen proto, že příjemně osvěží, ale i proto, že zelenina má v létě plnou výraznou chuť. Když se navíc spojí s bylinkami a správnou zálivkou, je salát fantastickým lehkým jídlem. 

Libanonský, respektive arabský salát fattoush jsem poprvé ochutnala v pražské restauraci Jaffa a už tehdy mě překvapily mě čtverečky osmažené pity mezi nakrájenou čerstvou zeleninou. Byť saláty, ve kterých je pečivo jako součást pokrmu, nejsou ani v evropských zemích výjimkou. Vzpomeňme třeba na Caesar salát s krutony, nebo italský salát panzanella, kterému se dokonce někdy i říká chlebový.

Přece jen je ale obvyklejší, že jsou krutony nebo kousky chleba v salátu větší a pevnější. V tomhle se fattoush liší. Pita plátky jsou taky krásně křupavé, ale jsou tenké a lehoučké. Přesto salátu dodávají tu pověstnou "třešničku na dortu". 

Nicméně je ještě něco, čím je tento salát výjimečný. Je to zaprvé koření sumah, temně červené barvy a kyselé chuti, typické pro arabskou kuchyni. A zadruhé je to melasa z granátového jablka, která dává zálivce příjemně osvěžující, sladkokyselou chuť. Obojí koupíte v online ochodech s kořením či arabskými potravinami. 

Salát od Seby 

Arabský salát fattoush může mít více variant, ale principiálně v něm nesmí chybět římský salát, salátová okurka, rajčata, ředkvičky, jarní cibulka a již zmíněné koření a melasa. V restauraci Jaffa je verze salátu o něco skromnější, ale opravdu parádní verzi salátu mě naučila moje kamarádka ze Sýrie, Seba. Ta salát ještě ochucuje čerstvými zrníčky granátového jablka. A tady už je recept, který jistě zvládnete taky. 

Na zálivku budete potřebovat: 50 ml olivového oleje, 2-4 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky sirupu z granátového jablka , 1-2 lžička sumahu a sůl. Množství je pouze orientační, klidně přidejte více oleje nebo více citronu tak, aby vám to chutnalo. Vše promíchejte. 

Do salátu dále patří: 1 římský salát, 1 salátová okurka, 10 cherry rajčátek, jarní cibulka, petrželka, máta, červená nebo žlutá paprika, 1 svazek ředkviček a granátové jablko na ozdobení. 

Připravte si i jeden chléb pita

Jak na to?

  1. Pitu nakrájejte na čtverečky a osmažte v pánvi na oleji dozlatova. Nechte vychladnout na kuchyňské papírové utěrce. 
  2. Zeleninu omyjte, osušte, případně oloupejte, a nakrájejte na kousky o velikosti soust. Bylinky nasekejte. Granátové jablko rozpulte a zrníčka vydlabejte.
  3. Smíchejte zeleninu s bylinkami a se zálivkou, přidejte osmaženou pitu a dozdobte zrníčky granátového jablka. Ihned podávejte. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den čedaru

Den čedaru

Čedar je slavný anglický sýr, který může být světlý jako eidam, ale daleko častěji bývá tmavě žlutý až výrazně oranžový. Tento sýr vyniká příjemnou… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více