Cuketovo-kokosový moučník s čokoládovou polevou: Vláčný dezert voní kokosem a kořením a zvládne ho i začátečník
1. 8. 2023 Vaření
Přemýšlíte, co s cuketami? Pokud máte rádi sladké, upečte si z ní buchtu. Cuketa má své místo i jako ingredience výborných letních moučníků. Přesně takový je i cuketovo-kokosový dezert s čokoládovou polevou.
Jak na cuketu v moučníku
Cuketa v moučníku je stále oblíbenější. Když se urodilo hodně cuket a nevíme, kam s nimi, dezert je výborné řešení. Chuť má neutrální a v moučníku si jí víceméně nevšimneme. Jen musíme dávat pozor na to, jestli se jde o mladou cuketu nebo o přerostlou. Mladou použijeme celou, starší cuketu musíme zbavit tuhé slupky a tvrdých semínek. Je také třeba počítat s tím, že cuketa obsahuje hodně vody a při přípravě ji bude pouštět.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit jednoduchou cuketovou buchtu
Do obyčejné cuketové buchty patří mouka, kypřidlo, cukr, cuketa a vejce. Když do ní přidáme dobrý strouhaný kokos, bude voňavější a lahodnější. Také koření hraje velkou roli. Můžeme dát klasickou směs perníkového koření nebo pouze některé druhy, jako jsou skořice, zázvor, mletý hřebíček a mletý badyán. Když chceme ještě další chuťovou složku, přidáme nastrouhanou kůru z citronu. Přidat také můžeme trochu vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru. S kořením je ale potřeba zacházet opatrně. Mělo by jít o kokosový moučník a koření tu má pouze doplnit tuto ingredienci.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Jak upéct cuketovo-kokosový moučník
Na přípravu cuketovo-kokosového moučníku budete potřebovat: 3 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 2 hrnky hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody, 1 hrnek kokosu, 1 hrnek oleje, půl hrnku mléka, 2 hrnky nastrouhané cukety, 1 špetku mleté skořice, 1 špetku mletého badyánu, 1 špetku mletého zázvoru, 1 špetku mletého hřebíčku, citronovou kůru, čokoládovou polevu a čokoládové hobliny na zdobení.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do misky rozklepněte vejce, přisypejte cukr a vyšlehejte do husté pěny. Do velké mísy nasypejte mouku, kokos, sodu, všechno koření, přidejte nastrouhanou cuketu a vyšlehaná vejce s cukrem a vše dobře propojte do těsta.
Připravte si hluboký plech vyložený papírem na pečení a nalijte do něj těsto. Rovnoměrně ho rozetřete a hotový plech dejte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 35-45 minut. Upečení vyzkoušejte vpíchnutím špejle do těsta. Po vytažení z těsta musí zůstat špejle bez zbytků těsta.
Upečený moučník nechte vychladnout. Pak rozehřejte čokoládovou polevu (nebo si připravte vlastní) a nalijte ji na cuketovo-kokosovou buchtu. Navrch můžete nastrouhat čokoládové hoblinky z oblíbené čokolády, může být i bílá.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
Určitě ho znáte z obchodů v podobě… Číst více
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Kandované ovoce si koupíme hotové nebo si ho můžeme sami připravit. Pokud kupujeme hotové, vybíráme si buď jednodruhové nebo míchané, které je… Číst více
Kouzlo Orientu na vašem svátečním stole: Upečte si hříšně sladké marokánky
Vycházejí ze sladkého cukroví arabského původu a… Číst více
Marokánky: Lahodné placičky nesmí chybět na štědrovečerním stole
Tato oblíbená dobrota pochází ze severu Afriky a peče se u nás již řadu let. Marokánky se vyznačují obsahem většího množství ořechů a kandovaného… Číst více
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Kandované ovoce je pochoutka, kterou si dopřáváme hlavně o Vánocích. Je to vlastně ovoce, které je důkladně proslazené – napuštěné cukrem. Díky… Číst více
Biskupský chlebíček se správně peče na svatého Mikuláše. Víte, proč?
Láká vás vyzkoušet na Vánoce ještě jiný moučník… Číst více
Italský dezert panettone je plný rozinek a kandovaného ovoce. Upečte jej místo vánočky!
Netroufnete si na vánočku, protože se bojíte… Číst více
Jak upéct měkké a vláčné marokánky, plné kandovaného ovoce a mandlí? Podle názorného videa to zvládne i začátečník
Marokánky patří mezi velmi oblíbené druhy svátečního pečiva. Zároveň jsou druhem, ve kterém nesmí chybět kandované ovoce - buď si ho koupíme, nebo… Číst více
Cukroví s kouzlem exotiky: Marokánky upečené podle receptu od babičky Elišky jsou ihned měkké a vláčné
Dokonalá cukrovinka plná sušeného či kandovaného… Číst více
Jak upéct biskupského beránka? Ochutnejte dokonalé spojení biskupského chlebíčku a velikonočního beránka
Velikonočního beránka můžeme upéct jako tradičně z piškotového, tvarohového, nebo dokonce i kynutého těsta. Pokud ale patříte k milovníkům… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hřebíček v naší kuchyni: Do jakých jídel se nejvíce hodí a v čem nesmí chybět
Jak dlouho potit cuketu? Starší cukety obsahují větší množství vody. Jak si s ní poradit?
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 7 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 8 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39