Pečení na víkend: Švestkový koláč s vanilkovým krémem je na přípravu snadný, jeho chuť ale návštěvy ohromí
8. 9. 2023 Vaření
Upečte si na víkend švestkový koláč s vanilkovým krémem. Sladkokyselá chuť čerstvých švestek se báječně kombinuje s vanilkovým krémem. Lahodný dezert s typickým ovocem babího léta vám zpříjemní den.
Dezert na víkend
Mohlo by vás zajímat
Krém z pudinku
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Švestkový koláč s vanilkovým krémem
Než začnete koláč chystat, je třeba myslet na to, že potřebuje čas na vystydnutí, a pak dvě hodiny v lednici na vychlazení.
Na přípravu tohoto koláče budete potřebovat: 250 g hladké mouky 75 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 125 g másla, 1 vejce, špetku soli a špetku prášku do pečiva. Na náplň: 3/4 kg rozpůlených a vypeckovaných švestek, 3 vejce, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce hladké mouky, 250 g smetany ke šlehání, 250 ml mléka, 60 g másla, 100 g cukru
Jak na to? Troubu předehřejte na 170-180°C. Připravte si mísu a nasypte do ní mouku, cukr, prášek do pečiva, máslo a nakonec doprostřed dejte vajíčko. Spojte vše dohromady a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho dvě poloviny.
Kulatou dortovou formu vytřete máslem. Polovinu těsta rovnoměrně rozprostřete na dno formy. Z druhé poloviny vytvarujte váleček dlouhý jako obvod formy. Udělejte z něj kruh po obvodu a přitiskněte ho ke stěně formy. Prsty pak natáhněte těsto do výšky.
Na dno dejte půlky švestek slupkou dolů. Z celkového množství mléka odeberte 4 lžíce a nalijte je do vyšší misky. K mléku rozklepněte vejce, přidejte pudinkový prášek, dvě lžíce mouky a vše dobře rozšlehejte metličkou.
Do menšího kastrolu nalijte zbytek mléka, smetanu, přidejte máslo a cukr a směs zahřejte. Nechte ji přivést k varu. Do horké tekutiny nalijte pudinkovou směs a za stálého míchání ji povařte minutu-dvě.
Zhoustlý krém nalijte na švestky do dortové formy, formu dejte do trouby a vše pečte asi hodinu, dokud se krémový povrch nezpevní. Formu vyndejte z trouby a koláč nechte zcela vychladnout. Pak ho dejte do ledničky asi dvě hodiny, aby náplň krásně zpevnila. Poté podávejte.
Náš tip: Připravit si také můžete obrácený švestkový koláč s krémem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Šťavnaté švestky vyčistí střeva, zklidní nervy a dokonce pomůžou i s hubnutím!
Jak na to, aby byla sekaná šťavnatá a během pečení nepraskla. Postupujte podle těchto vychytávek
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 17 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 19 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 21 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit švestky ve vlastní šťávě krok za krokem: V zimě se budou hodit na koláče i do buchet
Švestkový koláč s mákem a křupavou drobenkou: Ostřejší chuť mu dodají mleté ořechy a z litého těsta je rychlý a jednoduchý
Luxusní banánovou buchtu s kakaem vykouzlíte za pár minut: Stačí několik ingrediencí a mikrovlnná trouba