Pečeme s Ivou: Jak na dokonale vláčné a peřinkově nadýchané raženky z majonézového kynutého těsta
26. 10. 2023 Vaření
Jaké je majonézové pečivo? Výborné! Velmi jemné, vláčné, zvenku lehce křupavé a uvnitř nadýchané. Vláčnost pečivu přidá majonéza, vmíchaná do kynutého těsta. Majonézové raženky nejsou suché, hodí se jíst i samotné, bez nějakých příloh. Jsou peřinkově měkké a stejné vydrží minimálně i druhý den po upečení.
Když pekařka promluví...
Raženky nebo kaiserky jsou upečené ze světlého těsta, zadělaného s trochou majonézy (u nás samozřejmě vždy s domácí, je snadno a rychle připravená). Majonézové těsto mám moc ráda. Je opravdu jemné, až jakoby hedvábné, a velmi variabilní.
Snese přídavek jakýchkoliv semínek nebo drobně krájených surovin pro dochucení (suchý salám, sýr, škvarky, olivy, bylinky ad.), ale nám velice chutná i bez těchto drobností.
Co budeme na majonézové raženky potřebovat?
- 500 g hladké mouky
- 230 g vody
- 50 g majonézy
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 12-14 g čerstvého droždí
- vejce nebo voda na potření před pečením
V domácí pekárně: Vložíme všechny suroviny do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Mouku prosejeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme vlažnou vodou. Přikryjeme a necháme vykynout kvásek.
Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek surovin a do hladka uhněteme jemné a elastické těsto. Nejlíp to jde robotem, ale můžeme zpracovat i ručně nebo pomocí vařečky. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout v teple místnosti – trvá to 30-45 minut.
Vykynuté těsto vytáhneme na stůl, dobře propracujeme a rozdělíme na kousky. Raději menší, u velkých kousků těsto po naražení raznicí „vytéká“ mimo ni. Obvykle připravuji 14-16 kousků.
Z každého dílku těsta uděláme malou bulku. Po kratším předkynutí (cca 10-15 minut) kuličky těsta rukou lehce zploštíme a narazíme omoučenou raznicí téměř až k podložce. (Máte-li doma oválnou raznici jako já na fotografiích, připravte před naražením bulky oválného tvaru.)
Takto oražené bulky uložíme kynout jednu vedle druhé na plech s pečícím papírem a necháme dokynout před pečením. Vykynuté je potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme je posypat semínky nebo hrubou solí a celým kmínem, a vložíme upéct do vyhřáté trouby (210-220 °C / 15-18 minut).
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 35 minutami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 57 minutami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 12 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pečená jablka jako lehký vánoční dezert: Vyzkoušejte pochoutku plnou sladké šťávy
Vynikající sirup z bezových květů zastudena si můžete připravit právě teď. Kromě bezu stačí citron a pár ingrediencí