Kulajda s pošírovaným vejcem podle Zdeňka Pohlreicha: Recept z legendární restaurace si můžete doma udělat taky
8. 11. 2023 V kuchyni s VIP
Máte nasušené hříbky? Pak si můžete připravit fantastickou kulajdu podle receptu slavného šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Ten nedávno vydal svoji další kuchařkou knihu Zlatá klasika. Právě z této kuchařky je zmíněný recept.
Recepty nejoblíbenějších jídel
Legendární český šéfkuchař, gastronom, známý "velký šéf" z pořadu Ano, šéfe! a spolumajitel podniků Café Imperial, Divinis a Next Door by Imperial, Zdeněk Pohlreich minulý týden otevřel online cukrárnu Dolce, o které jsme psali již dříve, a při té příležitosti zároveň slavnostně pokřtil svoji další kuchařskou knihu s názvem Zlatá klasika.
Kuchařka obsahuje léty prověřené recepty, které jsou u nás v oblibě, bez ohledu na zemi původu. Ačkoliv je v knížce 80 % receptů ryze českých, najdete zde i indické kuře Tikka Masala, kuřecí Kung Pao, srbské rizoto či domácí pizzu Margheritu.
Jak v úvodu píše sám šéfkuchař, v této knížce se snaží dělat tradiční jídla tradičním způsobem a v podstatě ignoruje trendy typu "bez mouky", "bez cukru" a podobně. Podle Zdeňka Pohlreicha jsou totiž nezdravá jídla tak trošku mýtus a jde hlavně o frekvenci jejich konzumace a o množství.
Tak si dnes pojďte s námi uvařit stálici v menu Café Imperial, polévku kulajdu s pošírovaným vejcem, kterou najdete právě v knize Zlatá klasika. A buďte pro jednou za velkého šéfa doma vy!
Mohlo by vás zajímat
Kulajda podle Zdeňka Pohlreicha
Na kulajdu z Café Imperial budete potřebovat: menší hrst sušených hub, menší hrst čerstvých lišek, 3 střední brambory, 50 g másla, 60 g hladké mouky, 1,2 l vody, 2 bobkové listy, 4 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, 1 a 1/2 lžíce cukru, 2 lžíce octa, sůl, pepř a kopr.
Jak na to? Sušené houby namočte na hodinu do vody. Lišky očistěte a přepulte. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte mouku.
Krátce orestujte dorůžova, přidejte studenou vodu, okapané sušené houby a lišky, brambory a bobkový list. Osolte a nechte vařit 25 minut, nebo dokud brambory nebudou měkké.
Připravte pošírovaná vejce. V hrnci přiveďte k varu 1 l vody a smíchejte s 1 lžící octa. Každé vejce zvlášť rozklepněte do naběračky nebo do hrníčku. Lžící vykružte ve vroucí vodě vír a pozvolna do středu vlijte vždy 1 vejce. Při mírném varu vařte 3-4 minuty. Děrovanou lžící vejce vyjměte a dejte do misky s vlažnou vodou, aby se dále nevařilo a zůstalo teplé.
Po 25 minutách vaření přilijte do polévky smetanu, dochuťte cukrem, octem, dle chuti osolte a opepřete, prohřejte a dál nevařte. Přidejte nasekaný kopr.
Servírujte do talířů, přidejte pošírované vejce a snítku kopru na ozdobu.
Zdroj informací:
Recept, který zveřejňujeme s laskavým svolením autora, pochází z kuchařky Zlatá klasika Zdeňka Pohlreicha. Kniha je k dostání za 399 Kč.
Trochu jinou kulajdu si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatomartinské akce: Kam zajít na kaldoun, kam na husičkový guláš a kde mají nejlepší lokše?
Při příležitosti svátku svatého Martina se koná… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Svatomartinské víno 2022: Velký přehled, kde se od zítřka bude koštovat, za kolik letos pořídíte lahvinku a kde bude vypečená husa
Svátek svatého Martina netrpělivě očekávají nejen… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
I když byl svátek svatého Martina už ve čtvrtek,… Číst více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Víte, co je kulér? Je to potravinářské barvivo a dochucovadlo
Navštívili jsme novou cukrárnu Zdeňka Pohlreicha: Objednat si z Café Imperial Dolce můžete dorty a pečivo přes internet
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 22 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
Časté chyby při přípravě kuřete na paprice: Poradíme vám, jak se jim jednoduše vyhnout
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda