Co se jedlo na Vánoce v Americe? V 17. století byla v oblibě labuť nebo jeseter, na jídelníčku už tehdy byl pečený krocan
17. 12. 2023 Historie a zajímavosti
Vánoční svátky v USA vždy stály trochu v pozadí za tradičním listopadovým Dnem díkůvzdání. A zatímco v tomto případě byl a je jídelníček v mnoha rodinách podobný, vánoční tradice včetně menu se vždy dodržovaly podle národnosti. Na čem si v průběhu staletí Američané o Vánocích pochutnávali?
První přistěhovalci Vánoce zakazovali
Spolu s novými osadníky přišly do Ameriky také zvyky a tradice z různých zemí. Z Anglie do Bostonu připlula počátkem 17. století skupina lidí, kteří si říkali poutníci nebo také puritáni. Ti tento v Anglii už běžný a známý křesťanský svátek v Bostonu dokonce zakázali.
Vánoce ale postupně začaly dobývat další části kontinentu. V 19. století šlo o přebírání nejen anglických zvyků. Zimní svátky si v duchu svých tradic užívali třeba Italové nebo Španělé. Na druhou stranu je zcela ignorovali například Číňané nebo Židé. Federálním svátkem byly Vánoce vyhlášeny až v roce 1870.
A nás zajímá, jaké pokrmy byly na vánočním stole.
Mohlo by vás zajímat
Krocan jako oblíbená klasika
V amerických kuchařkách z konce 18. a počátku 19. století nenajdeme vánoční menu. Informace o vánočních večeřích pocházejí především z časopisů či dopisů a dalších privátních zdrojů. Ty shromáždil web foodtimeline.org a díky němu tak máme přehled o štědrovečerním a vánočním jídelníčku.
Už na konci 17. století se objevovala na stole známá klasika, která je za velkou louží populární i dnes, tedy pečený krocan, hovězí pečínka se šťouchanými bramborami či kaší, pudink a ovocné želé. Některé jídla zase naopak časem ze svátečního menu vymizela, a to například pečená labuť nebo jeseter.
Mohlo by vás zajímat
Přichází vaječný likér a zelenina
Jak plynuly roky, začalo se objevovat stále více i dnes o Vánocích využívaných surovin a připravovaných pokrmů. V druhé polovině 18. století už se běžně servíruje virginská šunka, na stole je koláč plněný mletým masem a nejen dámy si pochutnávají na vaječném likéru.
Ve 40. letech 19. století začínají být v oblibě také různá zeleninová jídla. A tak se masové a drůbeží pokrmy prokládají a doplňují bramborovou kaší nebo vařeným či dušeným tuřínem a celerem nebo jinou zeleninou, která je právě k dispozici.
Mohlo by vás zajímat
Na programu byla i lacinější jídla
Zároveň však najdeme i spoustu skromnějších jídel, z nichž mnohé jsou tu dodnes, a to včetně pečené husy nebo jorkšírského pudinku, který ale s pudinkem nemá nic společného, protože jde o zapečené těsto.
Na gastronomický piedestal se dostala i růžičková kapusta, francouzský hrášek a pastinák. Krocan se pekl s kaštanovou nádivkou a brusinkové želé bylo oblíbenou sladkou tečkou.
Zajímavé je, že pečený krocan, ať už s kaštanovou nádivkou nebo bez ní, zůstal v čele oblíbených vánočních jídel. Stejně jako před skoro čtyřmi sty lety i letos bude zdobit sváteční vánoční stůl mnoha Američanů. Tradice je tradice!
Náš tip: Nevejde se vám do trouby celá krůta? Upečte si jen krůtí stehno podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
foodtimeline.org: Food Timeline>historic American Christmas dinner menus
washingtonpost.com: The hidden history of Christmas dinner
chronicallyvintage.com: Historic American Christmas dinners to inspire your own menu this year
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Vaječný koňak popíjeli angličtí mniši už ve 13. století. Připravoval se z mléka s rumem a přidávaly se do něj fíky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 11 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Vaječný koňak neodmyslitelně patří k Vánocům: Vyrobit si ho doma je hračka a stojí to jen pár korun
Vánoční hodování v době renesance: Šlechta měla na stole 39 jídel, mimo jiné pečené skřivánky a „dítě s pudinkem v břiše“
Římské saturnálie byly předchůdci Vánoc. Na hostinách se jedlo sele na rožni s vinnou omáčkou i koláčky s nezvyklým kořením