Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na dokonalý mazanec? Moučník podle receptu a rad Josefa Maršálka voní vanilkou, je nadýchaný a krásně drží tvar
Zdroj: se souhlasem Josefa Maršálka/ koláž Toprecepty.cz

Nedaří se vám upéct mazanec, který byl vypadal skoro jako ze žurnálu? Tak s tím od cukráře Josefa Maršálka to zvládnete hned napoprvé. Pokud se navíc budete řídit jeho radami, bude bochánek krásně kulatý, lesklý a zaručeně nepraskne.

Jak na dokonalý mazanec?

Nejtradičnější velikonoční pečivo sice můžete koupit v každém obchodě, domácí ale rozhodně udělá mnohem větší radost a když se vám povede, ten kupovaný se takovému určitě nemůže vyrovnat.

Mazanec má být hlavně dozlatova vypečený, mít tvar krásného nadýchaného bochánku a nádherně vonět máslem a vanilkou. Takový je pak dokonalou ozdobou svátečního velikonočního stolu.

Mazanec podle Josefa Maršálka

Chcete-li vsadit na jistotu, upečte si klasický mazanec podle slavného cukráře Josefa Maršálka. Uvidíte, že bude chutnat jako ten od maminky nebo od babičky. Pokud jste dosud měli z pečení mazance obavy, můžete se nyní do toho směle pustit. Když se budete držet rad populárního cukráře, nemůžete šlápnout vedle. A jak tedy na to?

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 g mléka, 100 g másla, 100 g cukru krupice, 150 g různých rozinek, 30 g rumu, 20 g droždí, 5 g soli, 1 vejce M a 1 vanilkový lusk. Na potření a posypání si připravte: 1 vejce M a 40 g mandlí v plátcích.

  1. Mléko nalijte do hrnce, zahřejte společně s vyškrabanou vanilkou a nechte vychladnout. Přelijte je do mísy, přidejte do něj 1/3 mouky a rozdrobené droždí a zamíchejte. Zakryté nechte kynout.
  2. Po 45 minutách přimíchejte zbylé ingredience kromě másla, soli a rozinek a hněťte v robotu 5 minut. Poté přidejte sůl s rozehřátým máslem a vypracujte hladké a nelepivé těsto. 
  3. Rozinky do těsta zapracujte až úplně naposledy. Těsto pak nechte asi 2 hodiny zakryté na teplém místě kynout. Poté je rozdělte na dvě půlky. Z každé na vále vytvarujte bochník a potřete jej vodou. 
  4. Bochánky přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte dobře vykynout, objem musí být dvojnásobný. Vykynuté bochánky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandlemi a nožem na povrchu vyřízněte kříž, aby měla kudy unikat pára a mazanec neprasknul.
  5. Pečte mazance v troubě vyhřáté na 160 °C asi 30-35 minut. To, zda jsou upečené, otestujte špejlí. Hotový mazanec vytáhněte z trouby a nechte na mřížce vychladnout.

Rady Josefa Maršálka, jak na dokonalý mazanec:

  • Mazanec je klasické pečivo z kynutého těsta, které se podobá tomu na vánočku nebo na koláče. Na těsto je podle Josefa Maršálka nejvhodnější pšeničná hladká mouka. Navíc je třeba, aby měly všechny ingredience stejnou pokojovou teplotu.
  • Všechny suroviny na těsto se zamíchají, kromě soli a tuku. Teprve jakmile se těsto s kváskem prohněte pár minut, až pak se přidá sůl a máslo.
  • Aby se mazanec povedl, neprasknul nebo se nerozlil na placku, je hlavně třeba těsto důkladně propracovat. Že je těsto dobře propracované, to poznáte podle toho, že se nelepí na vařečku nebo hnětací hák.
  • Pak je nutné nechat těsto pořádně vykynout. Správně vykynuté těsto zdvojnásobí svůj objem. Až poté z něj tvarujte bochánky, mazance. Josef Maršálek doporučuje po vytvarování bochánku jej potřít vodou: „Díky tomu se při kynutí mazance na jeho povrchu nevytvoří krusta, která by způsobila horší kynutí.“ Hotový mazanec by pak měl mít dvojnásobný až dvouapůlnásobný objem.
  • Tradiční mazanec se obvykle dochucuje vanilkou, citronovou kůrou a často i špetkou muškátového oříšku. Můžete ovšem přidat i kůru pomerančovou, zajímavou chuť dodá kardamom. Velkou parádu udělá i badyán.
  • Pokud byste chtěli mazanec něčím vylepšit nebo zkrátka nemáte rádi rozinky, můžete je nahradit na nasekanými sušenými meruňkami. Josef Maršálek rovněž navrhuje si mazanec vylepšit zelenými pistáciemi místo mandlí. Na ozdobu se rovněž hodí perlový cukr, který na mazanci krásně křupe.

Náš tip: Při pečení mazance můžete postupovat i podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více