Poctivý vývar, základ podzimního jídelníčku. Jak ho ozvláštnit? Zkuste noky nebo svítek
16. 10. 2020 Vaření
I když si dnes můžeme vybrat mezi mnoha cizokrajnými polévkami, přece jen patří klasické masové či zeleninové vývary mezi ty nejoblíbenější. Není divu, vařívaly je už naše babičky, a proto s každou lžící můžeme vzpomínat na chvilky z dětství. Přeneste se s námi zpátky do minulosti a připomeňte si, čím se právě vývary dříve vylepšovaly. Zdaleka to nebyly jen domácí nudle.
Vaječná sedlina
O co méně dobře název zní, o to lépe chutná i vypadá. Na sedlinu budete potřebovat 1 vejce, 100 ml mléka, sůl a trochu nasekané listové petrželky. Vejce rozšlehejte s mlékem a solí a poté vmíchejte nasekanou petrželku. Směs nalijte do malého kastrůlku a ten dejte do většího kastrůlku s vroucí vodou a přiklopte. Vařte ve vodní lázni, dokud směs neztuhne. Uvařenou sedlinu vyklopte na talíř, nakrájejte na kostičky a vložte do hotové polévky. Sedlinu můžete také při přípravě ochutit strouhaným sýrem, nebo do ní přidat hrášek.
Krupicové noky
Na tuhle nadýchanou dobrotu si připravte 100 ml plnotučného mléka, 60 g krupice, 10 g másla, 1 vejce, sůl a špetku muškátového oříšku. Mléko vlijte do kastrůlku, zahřejte a přidejte do něj změklé máslo. Přiveďte k varu a pomalu za stálého míchání vsypávejte krupici a vařte – odpalujte, dokud se těsto nepřestane lepit na vařečku. Nechte vychladnout a do těsta vmíchejte vejce a muškátový oříšek. Můžete přidat i trochu petrželky. Z těsta pak pomocí navlhčené lžičky vykrajujte noky a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte asi 4 minuty. Poté je vyjměte a vkládejte do hotové polévky.
Vaječný svítek
Dříve se podával ke slavnostním obědům. Zkuste to taky! Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si 25 g změklého másla, 2 menší vejce, 50 g hrubé mouky a sůl. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Změklé máslo utřete se žloutky a solí a zlehka vmíchejte sníh. Pak opatrně po lžících vmíchávejte mouku. Vymažte tukem a vysypte hrubou moukou vhodnou zapékací misku, nebo pánev, kterou lze dát do trouby. Vaječnou směs vlijte do vymazané nádoby a pečte v předehřáté troubě asi 15 minut. Pak nakrájejte na silnější proužky nebo na kostičky a vložte do vývaru. Svítek můžete opět ochutit petrželkou, hodí se do něj ale také nadrobno nakrájená šunka.
Celestýnské nudle
Na tyto polévkové „palačinky“ si přichystejte 1 vejce, 70 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, sůl, bylinky dle chuti a olej. Vejce rozšlehejte s moukou, solí a mlékem na řidší tekuté těstíčko. Ochuťte je dle libosti nasekanou hladkolistou petrželkou nebo libečkem a nechte 10-15 minut odstát. Poté naběračkou vlijte do pánve a opečte na rozpáleném oleji z obou stran jako palačinky. Hotové nakrájejte na přibližně 5 cm dlouhé a půl centimetru široké proužky a vkládejte do polévky.
Strouhání
Asi nejlevnější a nejsnazší vložka do polévky. Taková osvědčená klasika. Na strouhání budete potřebovat 120 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl a lžíci vody. Vše v misce smíchejte dohromady a vytvořte tuhé těsto. To nastrouhejte na hrubém struhadle a nechte na prkýnku trochu proschnout. Poté strouhání vařte ve vroucí osolené vodě jako těstoviny. Nakonec sceďte a vložte do hotového vývaru.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Našli jste nový recept na výbornou buchtu,… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak upéct kváskový chleba. Provedeme vás postupem krok za krokem, aby byl správně nakynutý
Kváskový chléb je fenoménem naší doby. Voňavý, chutný, dlouho výborný, prostě takový, jako se pekl a prodával běžně, kdysi dávno. Jak ho upéct, aby… Číst více
Retro moučník: Upečte si tu nejlepší omeletu jako od babičky!
Do zlatova opečená, nadýchaná piškotová omeleta… Číst více
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Kdo by nemiloval čokoládu a šlehačku? Když se… Číst více
Holka u plotny radí: Bílkovo-máslový krém je lehký, přesto luxusní. Jak ho mít perfektní?
Samotné vyšlehané máslo s cukrem je na vás moc… Číst více
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
V mnoha receptech narazíte v postupu na požadavek vyšlehat pevný sníh z bílků. Nabízíme rady pro začátečníky, jak to zvládnout hned napoprvé a… Číst více
Jak připravit karamelovou polevu. Vyzkoušejte postup podle videa
Také milujete karamel nebo karamelovou polevu, ale ještě jste ji sami nevyráběli nebo vyráběli a nepovedla se? Naše návodné video vám ukáže jak na to… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tři zmrzlí: Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác letos nejspíš úrodu neohrozí, přesto sazeničky dobře chraňte
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 11 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 12 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
Čaj z podbělu pomůže proti kašli a zahlenění. Na přípravu je jednoduchý
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů