Nebojte se zveřiny! Zkuste jelení steak nebo kančí se šípkovou a nebudete litovat
31. 10. 2020 Vaření
Odjakživa bylo maso ze zvěře ulovené ve volné přírodě ceněnou surovinou v gastronomii a po staletí také hlavním zdrojem obživy. Jak se civilizace vyvíjela, stávala se zvěřina stále vzácnějším potravinovým zdrojem.
Zvěřina je lahoda
V současné době běžný občan ČR zvěřinu příliš nekonzumuje, dává přednost jiným druhům masa. Jedním z důvodů může být také její obtížnější dostupnost. Je to ale právě zvěřina, která patří k masům nejlahodnějším a také nejsnáze stravitelným. Její hlavní předností je především vysoký obsah bílkovin a zároveň nízký obsah tuku, který přitom sice znamená snížený obsah cholesterolu, přesto stačí k zachování role tuku jako nositele chuti. Dále je zvěřina ceněna pro vysoký obsah fosforu, železa a zejména vitaminů A a B. Nezanedbatelný je také obsah nenasycených mastných kyselin a aminokyselin. Díky těmto nutričním hodnotám předčí maso hospodářsky chovaných zvířat. Podle odborníků na výživu je zvěřina vhodná také pro dietní kuchyni.
V kulinářství je zvěřina ceněna díky druhově velice rozmanité nabídce. Můžete si vybrat maso jak srstnaté tak i pernaté zvěře. Mezi nejvyhledávanější druhy patří jelení zvěřina. Maso z jelení zvěře má hrubší pevnou strukturu, vyznačuje se tmavě červenou barvou a intenzivní chutí. Jelení zvěřina má charakter vláknitého libového masa. Stejně jako ostatní druhy zvěřiny splňuje současné představy o zdravém stravovacím stylu.
Se šípkovou, nebo se zelím?
Populární je i u nás samozřejmě kančí. Maso z divočáka se dá zpracovat mnoha způsoby, díky filmu Slavnosti sněženek jsou známé především dva: kančí se šípkovou omáčkou a kančí výpečky se zelím. Připravit se z něj ale dá i vynikající guláš, který je snad ještě lepší, než hovězí klasika a kančí kýta je samozřejmě skvělá i opékaná na rožni. Divočák je možná postrach, když rozzuřeně dupe po lese, na talíři se ho ale bát vůbec nemusíte.
Bažant a lá bažant
Pokud vás víc láká okřídlené masíčko, vyzkoušejte bažanta! Připravovat kuře a lá bažant je celkem běžné, ale jak na skutečné divoké ptactvo? Můžete upéct třeba na česneku, jablkách a čerstvých bylinkách, podlévat jej vínem a na talíři k němu pak přidat smetanovou houbovou omáčku. Inspirujte se v následujících receptech:
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vyhráli jste na mysliveckém plese první cenu v tombole a nevíte, jak na zvěřinu? Poradíme, jak ji zpracovat i oblíbené recepty
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Něco sladkého z lásky. Udělejme svému protějšku radost nejen na Valentýna
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 18 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32