Ananas je exotika dostupná i v zimě. Proč nás po něm ale štípe jazyk?
6. 11. 2020 Historie a zajímavosti
Vánoční nákupy jsou v plném proudu, ani nemrkneme a je tu další Štědrý den. Společně s adventními kalendáři a ozdobami s vánoční tématikou se supermarkety začínají plnit ještě jednou pro tento čas typickou komoditou. A tou je velmi oblíbený ananas, který najdeme v mnohý domácnostech jako doplněk štědrovečerní tabule, zdravý vyprošťovák po tučných salátech a řízcích. Jeho sladkou chuť ale často doprovází nepříjemné podráždění jazyka trvající i několik hodin, které může vánoční hodování znepříjemnit. Proč si ale toto sladké ovoce nejvíce pěstované v USA vybírá takto krutou daň?
Původ ananasové bolesti
Ve sladce vyhlížejícím ananasu vystrkuje růžky zvláštní pocit kombinace pálení, svědění a píchání na jazyku. Veškerým původcem nepříjemné kombinace vjemů je enzym zvaný bromelain, který se vyskytuje ve žluté dužině a stoncích ovoce. Enzymy jsou specializované molekuly urychlující reakce. V podstatě pracují jako malý katalyzátor. Bromelain patří do specifické rodiny enzymů zvaných proteináza, které prakticky štěpí bílkoviny. Kdykoliv bromelain zavětří bílkovinu, snaží se v ní najít zvláštní aminokyselinu cystein. Je třeba držet v paměti, že stejně, jako se vlak skládá z několika vagónů i bílkoviny jsou tvořeny spojením aminokyselin. Jak bylo zmíněno, pokud náš hrdina bromelain spatří bílkovinu, prohlédne celý vlak aminokyselin a chce najít správný vagón – cystein. Kdykoliv ho najde, zafunguje jako nůžky, rozpůlí ho a s ním celou bílkovinu. Pokud najde další udělá z bílkoviny 3 kusy atd.
Mohlo by vás zajímat
Co se mi tedy děje v puse?
Špatnou zprávou může být, že jazyk, tváře a patro jsou částečně tvořeny bílkovinami a vrstvičkou hlenu, která pusu chrání. Když sníme plátek ananasu, bromelain se začne prostříhávat bílkovinami na povrchu a nechá naše ústa napospas vysokému množství kyselin, které ananas obsahuje. Zachovejte ale klid. Než přestanete jíst čerstvý ananas úplně, je třeba si uvědomit, že tělo tvoří neustále nové buňky a všechnu škodu po bromelainu rychle opraví.
Mohlo by vás zajímat
Teplo ničí bromelain
Pokud právě přemýšlíte nad tím, jak se bromelainu v ananasech zbavit, řešení tu je. Všimli jste si, že štiplavý je pouze čerstvý ananas a například ten z konzervy ne? Důvodem je to, že každý balený ananas nebo ananas v konzervě prochází speciální tepelnou úpravou, než doputuje do supermarketu. Napomáhá se tak delší trvanlivosti. Proces může mít ale i další výhodu – při vysokých teplotách se bromelain vypne. Sice je stále přítomný, ztrácí však svoji strukturu a stává se neškodným. Pokud patříte mezi ty s citlivějšími ústy, ale ananas si prostě chcete dopřát, nejjednodušší cesta je ananas upéct nebo ugrilovat.
Mohlo by vás zajímat
Bromelain není tak špatný, jak se může zdát
I když bromelain svede v ústech udělat pěkná čísla, jedná se o velmi užitečný enzym. Pokud totiž masu dopřejeme koupel v ananasové marinádě, zjemní a bude se téměř rozpadat. I když to nevidíme, bromelain dělá poctivě svoji práci a i v mase štěpí bílkoviny a kolagen, díky kterým je maso tuhé. Tetnto enzym se často používá i v kosmetických přípravcích pro snazší odstranění odumřelých buněk z povrchu pokožky, které nahradí ty novější.
Mohlo by vás zajímat
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat vánoční ovocný salát: Které ovoce v něm nesmí chybět?
Co dobrého připravit z ananasu? Toto tropické ovoce si můžete vypěstovat doma v květináči
Jak poznat správně zralý ananas a jak ho snadno naporcovat. Oblíbenou cizokrajnou pochoutku oceníme i v naší kuchyni
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14