Den vodky
Národní den
Na 4. října připadá jako každý rok den vodky. Tento čirý alkoholický nápoj je považován za nejznámější a nejoblíbenější destilát po celém světě. Jeho chuť není ničím výrazná, a díky tomu se výborně hodí k přípravě míchaných koktejlů či domácích ovocných likérů.
Historie vodky sahá až do 13. století, tehdy se ale používala spíše jako léčebný prostředek či desinfekce. Teprve v 15. století začala být využívána jako samostatný nápoj, také díky častým pokusům o zkombinování vodky s různými dochucovadly, jako například medem či bylinkami.
Není prokazatelně doloženo, odkud vodka pochází, momentálně je ale považována za ruský národní nápoj. Podle ruských tradic by měl člověk panáka vodky vypít do dna, přivonět si k tmavému chlebu a až pak se do něj zakousnout.
Základ mnoha míchaných koktejlů
Vodka se vyrábí destilací fermentovaných obilných zrn nebo brambor, a také některých druhů ovoce. Klasická vodka má okolo 40 % alkoholu, ovocné vodky, které se v poslední době těší narůstající oblibě mají alkoholu méně, většinou jen okolo 20 %.
Pro svou jemnou chuť tvoří vodka základ mnoha míchaných koktejlů. Mezi ty nejznámější patří Cosmopolitan, Bloody Mary, či oblíbené Martini, které tak rád popíjel James Bond.
Součást domácích ovocných likérů
Vodka je také nedílnou součástí domácích ovocných likérů jako je griotka či jahodový likér, pomůže při výrobě bylinných tinktur – z nastrouhaného kořene kostivalu nebo lichořeřišnicová tinktura z čerstvých květů, louhovaných ve vodce.
V neposlední řadě je tento alkoholický nápoj skvělým pomocníkem při úklidu domácnosti, funguje jako odmašťovadlo, dokonale s ní vyleštíte zrcadla či okna bez jediné šmouhy, zlikviduje plíseň v koupelně a také s její pomocí jednoduše odstraníte cenovky nebo štítky ze sklenic, které nejdou dolů teplou vodou.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den vodky?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 1 hodinou
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou