Cukrářská vánočka (mazanec)
Stejně jako mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům, vánočka nesmí chybět na Vánoce. Obě těsta jsou velmi podobná, a proto můžete jeden recept využít na obě dobroty. Základem je poctivá dávka másla, díky které je konzistence krásně vláčná.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
množství na 1 větší vánočku nebo 2 mazance
Nutriční hodnoty
Energie | 16 125 kJ / 3 854 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,06 g |
Tuky | 143,46 g |
Vláknina | 26,90 g |
Cholesterol | 980 mg |
Sodík | 649 mg |
Sůl | 1,53 g |
Sacharidy | 537,22 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 4. 2021 11:57
Romario: Mám tu samou zkušenost, taky jsem zkusila tenhle recept, ale mazanec popraskal a byl docela suchý. Ale snědl se
6. 4. 2021 22:21
Mazanec byl trochu suchý, a hodně mi popraskal. Asi to bylo rukama, ale snědl se.
31. 1. 2016 23:09
Babička Květuška:
mohu Vás poprosit o radu - píšete, že nejdřív nalejete kvásek a pak zasypáváte moukou, já v jiném receptu mám napsáno, že nejdřív mouka a pak zalívat mlékem, budu ráda za Váš postřeh.
Děkuji moc
mohu Vás poprosit o radu - píšete, že nejdřív nalejete kvásek a pak zasypáváte moukou, já v jiném receptu mám napsáno, že nejdřív mouka a pak zalívat mlékem, budu ráda za Váš postřeh.
Děkuji moc
31. 1. 2016 21:04
casino: no, protože jsem byla tak poučena již v mládí, tak vlastně nezkoušela, jen jednou jsem nalila rozpuštěné máslo dřív než kvásek a vůbec mi těsto nechtělo kynout. Zásadní je ale pro mne, že s takto kynutým těstem se báječně pracuje, nelepí, je pružné, nemusí se podsypávat moukou. Možná by to bylo stejné, kdyby se tuk nepřidával až při druhém kynutí ale při zpracování PO tekutině, ale z dvojího kynutí neslevím
31. 1. 2016 20:50
hosta:
Já vím Bohumile, já vím, že to tak děláte https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
Zní to logicky ale zkoušela jste vedle sebe 2 vánočky - jednu tak a druhou onak, zda je mezi nimi po upečení vůbec jaký poznatelný rozdíl?
Já vím Bohumile, já vím, že to tak děláte https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
Zní to logicky ale zkoušela jste vedle sebe 2 vánočky - jednu tak a druhou onak, zda je mezi nimi po upečení vůbec jaký poznatelný rozdíl?
31. 1. 2016 20:46
cathleen:vravím, maminka to robila, ja zabúdam...
31. 1. 2016 20:24
cathleen: máš pravdu, předsedo. Já to dělám u všech kynutých těst
31. 1. 2016 18:53
Lucka, magdalenka: tuk se do těsta přidá a vmísí později proto, aby stačila mouka tekutinou dobře (lépe) nabobtnat, v pohodě vytvořit lepkovou síť - jinak by tuk mohl ještě nenabobtnaná zrníčka škrobu neprodyšně obalit mělo by se to dělat u těst, kde je tuku více, ale já osobně to dělávám opravdu málokdy
31. 1. 2016 15:47
Lucka: moja mamka nepochádzala z Čiech a robila to tiež - vlažný tuk alebo olej až po tom kysnutí vmiesila do cesta...asi je to osvedčená finta dobrých gazdín.
31. 1. 2016 15:14
hosta:Dobrý den,zaujal mě postup kynutí bez tuku. Určitě to zkusím. Zajímalo by mě, zda je to specifický postup přípravy vánočky pro některou oblast Čech? Protože jsem o takovém postupu ještě nikdy neslyšela.
Předem děkuji za odpověď.
LŠ
Předem děkuji za odpověď.
LŠ
12. 2. 2015 21:20
Měla bych dotaz,když je vánočka upečená,krásně naskočená,proč mi po vytažení z trouby klesne? Děkuji za odpověd.Prosím ,odpovězte mi na email děkuji.Líba
P.S nebo i sem na stránky děkuji
P.S nebo i sem na stránky děkuji
12. 2. 2015 20:34
Měla bych dotaz,když je vánočka upečená,krásně naskočená,proč mi po vytažení z trouby klesne? Děkuji za odpověd.Prosím ,odpovězte mi na email děkuji.Líba
7. 1. 2015 16:01
Stefinka.S: Stefinko, máte moc řídké těsto. Zkuste si z naváženého množství mouky oddělit 1/3 a ze zbytku zadělat těsto, možná s menším množstvím mléka a bez tuku a (másla). Dlouho míchejte, až je těsto hladké a nechytá se krajů nádoby. Pak teprve zapracujte tuk. Pozor, přidáním tuku těsto opět trochu zřídne. Nechte vykynout (1 - 2 hodiny). Potom těsto vyndejte na vál a ručně zapracujte tu odloženou mouku. Těsto musí mít hustotu skoro jako dětská plastelína.Zapleťte vánočku a nechte opět hodinu až dvě kynout. Troubu, máte-li horkovzduch, nemusíte předehřívat. Nastavte na 15O°C a pečte 1 hodinu. Jestli vám větrák funí moc, pečte půl hodiny bez větráku a půl hodiny s větrákem. To už je otázka typu trouby a praxe. Zarolujte tady na této diskuzi trochu níž, dala jsem zde podrobný popis na vánočku podle mojí babičky.
Přeji hodně úspěchu a hezký den.
Přeji hodně úspěchu a hezký den.
5. 1. 2015 18:31
Moc mléka, když je příliš řídké těsto, při pečení se neudrží tvar
5. 1. 2015 18:25
Stefinka.S: Zkusila jste už plést vánočku ze 6ti pramenů? Ta se zaručeně nerozjede Jinak u klasiiky zkuste každou vrstvu trošku hřbetem ruky prohloubit a pak tam teprve posadit další. Místo špejlí štípala moje babička z polínka tenké třísky a těmi vánočku vyztužila. Drží lépe než špejle Jen nevím, zda takovou možnost máte.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 8 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Právě bylo uvařeno:
Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem
Lpetrzilkova uvařila před 34 minutami
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Wanilor uvařila před 2 hodinami
Brokolicová polévka
Jindriskas uvařil před 2 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Fitulka uvařila před 3 hodinami
Nadýchaná banánová buchta
Ivcatkoo uvařila před 4 hodinami
Krkovička po farářsku
Paja72 uvařila před 4 hodinami
Kuřecí prsa v jemné smetanové omáčce
Anetka.a uvařil před 5 hodinami
Jednoduchý mascarpone krém
eliskac uvařila před 5 hodinami
Krevety s brokolicí a špagetami
mibrix uvařil před 5 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: mazanec jako od babičky pečení vánočky domácí vánočka od babičky jak dlouho péct vánočku testo na vanocku pečení mazance vánočka podle babičky jak péct vánočku recepty kynutá vanočka pečení vánoček kynutá vánočka vanočka pečeni pečení vánočky v horkovzdušné troubě jak dlouho pect mazanec chyby při pečení vánočky pečení vánočky ve formě výborná domácí vánočka proč vánočka po upečení klesne vánočka mojí babičky vánočka mojí babičky
Suroviny: mouka polohrubá, máslo, cukr, vanilka, žloutek, droždí, mléko, rozinky, mandle, kůra citronová, ořech muškátový, anýz, sůl, vejce, mandle
Cukrářská vánočka (mazanec)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5XK
65 názorů