Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Když máme chuť na štrúdl, ale nechceme ztrácet čas s taženým nebo listovým těstem, použijeme jednoduchý recept na jablečný závin z jogurtového těsta. Velkou předností tohoto těsta je, že se dá ihned zpracovávat a je méně tučné než listové.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 12 317 kJ / 2 944 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 81,88 g |
Tuky | 25,60 g |
Vláknina | 63,60 g |
Cholesterol | 274 mg |
Sodík | 1,35 g |
Sůl | 2,51 g |
Sacharidy | 564,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Část mouky lze nahradit špaldovou a část jogurtu zakysanou smetanou. Těsto je pořád krásně tvarovatelné. Může se plnit i makovou náplní, ale musí se v tom případě zavinovat volněji, aby těsto nepraskalo.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 10. 2022 13:11
Jablka se musí zpracovat, tak koláče, záviny se pečou každou chvilku. Někdo chtěl s mákem a druhý zase jablkový, tak jsem pekla. Pracuje se dobře s těstem, jen mi trošku makový popraskal. Nic to nezměnilo na chuti a vše se zblajzlo.
24. 8. 2022 10:37
Recept na toto cesto je skvelé a ešte raz skvelé. Po rokoch hľadania, som skončila a pečiem už len toto. Používala som jedine maslo, ale materiálová núdza ma prinútila použiť stellu, ktorú som jakživ nepoužila do ničoho. Na výslednej chuti nikto nič nezbadal a na kvalite surového cesta tiež nič. Zo zvyku používam stále maslo, ale podľa mojej empirickej skúsenosti tá stella vonkoncom ničomu nevadí. Do jablkových závinov, podľa tiež vlastnej skúsenosti, som prestala dávať surové jablká v akejkoľvek forme, a jedine buď zavárané, alebo čerstvé vždy podusím a zahustím trochou pudingového prášku. Náplň nevypadúva a krája sa úplne perfektne. Ďakujem za tento recept.
22. 4. 2022 21:24
Výborný,jiný už nedělám
7. 3. 2022 04:13
Můj velmi oblíbený štrůdl. Jen teda jabka nekrájím, ale strouhám.
5. 2. 2022 20:12
Jednoduchý a výborný recept. Zmiňovaná gramáž mi vyšla na 4 nohavice. Já peču z poloviční dávky (2 nohavice) a místo Hery 1/2 másla. Mouku dávám špaldovou hladkou a na světě je zdravější verze :)
13. 3. 2021 21:27
Lehký, rychlý a dobrý.
29. 8. 2020 05:30
Děkuji za sdílení receptu. Moc výborný. Štrůdl byl první moučník, který jsem jako 10-ti léta sama upekla. Již 12 let žiji v Americe a štrůdl jsem před pár lety představila manželovi (Američanovi), kterému moc mu chutnal! Ale recept na těsto jsem si našla někde jinde, použili v něm mouku, ocet, vlažnou vodu a vajíčko. Těsto nebylo špatné, ale občas trochu tuhé (zvlášťe když jsem ho dobře nepropracovala anebo neměla čas ho aspoň na hoďku nechat odpočinout). Tento recept s jogurtem jsem dnes našla a hned použila. I se surovinami koupenými tady (i když tedy kupuji importované irské máslo, jelikož má větší obsah tuku než másla vyráběná zde. Takže jsem Heru nahradila máslem) bylo těsto vláčné a dobře se s nim pracovalo. Lehce se vyvalelo a ani netrhalo (s čím jsem měla problém u toho prvního těsta, špatně se válelo a trhalo). Po upečení byl štrůdl křehký a křupavý. Doporučuji!
Malé změny v mým receptu: máslo mělo jen 227 gramů a kelímek jogurtu byl 200 gramový. Takže jsem použila méně másla a více jogurtu. A i tak se těsto povedlo.
Malé změny v mým receptu: máslo mělo jen 227 gramů a kelímek jogurtu byl 200 gramový. Takže jsem použila méně másla a více jogurtu. A i tak se těsto povedlo.
22. 6. 2020 18:54
fotkaman: Pane, Hera není ztužený tuk, je to rostlinný tuk, můžete použít máslo, štrúdl bude chutnější a zdravější než se ztuženým tukem. V ČR je klasická kostka 250 gramů. Ale se ztuženým tukem se taky dělá štrúdl, většinou pivní. Takový tuk se tu nazývá Iva nebo Omega.
22. 6. 2020 13:25
fotkaman: Zdravím za moře! Když se vám stane, že některé (pro nás samozřejmé) věci nejsou uvedené v receptu dost srozumitelně, klidně se v komentářích pod receptem zeptejte, odpoví vám rád buď autor receptu, nebo kdokoli jiný, ať nemáte zbytečnou práci s vyhledáváním! Někdo vám vždycky rád odpoví! A taky doufám, že přidáte brzy nějaký recept , který vy vaříte svým strávníkům a který bude pro nás zajímavý! Přeji hodně zdaru a zdravím!
22. 6. 2020 09:22
fotkaman: Zdravím za Velkou louži. To je fajn, že česká kuchyně chutná!
19. 4. 2020 09:21
Absolutně vynikající. Těsto jsem udělala večer a pekla ráno. Krásné těsto. Vzpomínka na babičku, ta moje dělala přesně tento štrudl.
11. 4. 2019 10:44
Skvělý recept! Dělala jsem jen z poloviny, jelikož jablka jím jen já (přítel je nemusí)... A ejhle! Do rána mi jeden závin zmizel Takže doma slaví velký úspěch
15. 1. 2019 14:20
Děkuji už jsem sice tento recept měla v notýsku, ale ještě jsem ho nepekla. Až dnes. A je jednoduše VÝBORNÝ!!!! Pekla jsem o něco déle. S těstem se krásně pracuje, není suché.
27. 10. 2018 08:22
Včera jsem upekla štrúdly poloviční dávky a jsou výborné . Těsto není pracné a dobře se s ním pracuje.
26. 9. 2018 13:50
Štrůdlík dneska udělán a je opravdu moc dobrý. S těstem se pěkně pracuje a chutná výborně. Dokonce jsem měla jen 200g hladké mouky, tak jsem to riskla a přidala 200g polohrubé a stejně závin chutnal skvěle. Díky za recept.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 6 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 9 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 17 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 22 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Smetanovo-malinový pohár
Lennulinka uvařila před 10 minutami
Rybízový koláč s tvarohem
Moanka uvařila před 7 hodinami
Fofr omáčka z cukety na špagety
Catharine uvařila před 7 hodinami
Vepřový guláš s mrkví
Catharine uvařil před 7 hodinami
Šlehačkové koláčky
ibidasova@centrum.cz uvařila před 8 hodinami
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 9 hodinami
Bramborovo - kuřecí guláš
czvlakan77 uvařila před 9 hodinami
Tvarohové lívance
Jitex uvařil před 12 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Danoouch uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Stále ho všichni hledáme. Jednoduchý recept na dokonalý moučník pro celou rodinu, který je rychlý, snadný a neskutečně dobrý
Nejlepší jablečné štrúdly. Jednoduché záviny s vůní jablek a skořice vám zachutnají
Jak rychle nastrouhat jablka? Budou se hodit do moučníků i do salátů, pochutnají si na nich děti
Další recepty
Tématické fráze: těsto na štrůdl s jogurtem jablkový závin jogurtové těsto těsto na závin těsto na jablkový závin jablečný štrůdl z jogurtového těsta záviny, štrůdly recepty těsto na strúdl nejlepší jablkový závin jablečný závin z jogurtového těsta nejlepší těsto na štrůdl štrudl jablkový závin s jogurtem nejlepsi testo na zavin jablkový závin recept testo na zavin s jogurtem závin jablkový štrůdl z jablek jablecny zavin z jogurtu recept na jablkový závin
Suroviny: mouka hladká, jogurt bílý, tuk hera, vejce, sůl, olej, strouhanka, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, brusinky
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/X5Qo
130 názorů