Amarant po středomořsku
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 573 kJ / 137 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,54 g |
Tuky | 1,81 g |
Vláknina | 14,46 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 19 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 17,65 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Amarant je známý také pod názvem laskavec. Znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové.amarant.jpg Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný. Patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny). Využívají se jak jeho listy, tak zrno. Listy mohou posloužit ve studené kuchyni do různých salátů, případně se mohou dusit jako špenát. Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá jako takové nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Amarant je cenným zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je proto doporučován vegetariánům a sportovcům. Amarant je také vhodnou plodinou pro osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Kromě bílkovin je amarant vynikajícím zdrojem vlákniny a železa (100 g obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď.
Zrno se vaří ve 2-2.5 násobku vody 20 minut.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 7. 2013 06:29
22. 7. 2013 06:27
21. 7. 2013 23:19
21. 7. 2013 22:02
21. 7. 2013 22:01
21. 7. 2013 21:55
21. 7. 2013 21:51
21. 7. 2013 21:36
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 7 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 11 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 12 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 14 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Špenátové palačinky s tvarohem
bajcurka uvařila před 1 hodinou
Salát Coleslaw
Komtesina uvařila před 1 hodinou
Nadýchaný hrnečkový perník
Madmaus uvařila před 2 hodinami
Ovesné sušenky s jablky
_Bea_ uvařila před 2 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Astonka uvařila před 2 hodinami
Dršťková polévka I
vladhn uvařil před 4 hodinami
"Tiramisu" po česku
projach uvařila před 4 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Anet1000 uvařila před 5 hodinami
Domácí šunková pěna
Hanicka81 uvařila před 5 hodinami
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
tomekat uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Další recepty
Tématické fráze: amarant recepty amarant amarant zrno recepty amarant recept amarantové sušenky recept amarant foto amaranth zrno recepty recept amarant recepty z amarantu amarantove pukance mouka z amarantu amaranth recepty amarantová mouka recept amarant-příprava laskavec recepty jak vypada amarant jak uvařit amarant jidlo z amarantu laskavec recept vareni fazolove macky
Suroviny: česnek, olivy černé, rajče sušené, cuketa, fazolky zelené, amarant, voda, sušená bazalka, koření oregáno, sůl, pepř
Amarant po středomořsku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jgyv
8 názorů