Jíška do zásoby, na potom
Jíška do zásoby je výborný pomocník v kuchyni. Domácí jíška je určitě lepší a zdravější než kupovaná a časově vás příliš nezatíží. Stačí si vzpomenout včas a udělat jí víc a přebytek uložit v chladničce nebo mrazáku. Pak je rychle po ruce. Jíškou se zahušťují mnohé polévky a omáčky.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Použítí je vhodné do polévek nebo i guláše - u mě je nejpotřebnější při vaření v pomalém hrnci.
Tento recept (návod) jsme kdysi s kamarádkama probíraly na Dámě, a najdete ho třeba i na webu Co nového na kopci.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 1. 2021 17:48
Já jíšku do zásoby nedělám, nemám to ráda a obvzlášť né když je cítit lojem
28. 1. 2018 10:52
jíška zadělána, tak už ji jen použít, vypadá to na dobrý recept, tak jsem zvědavý
14. 5. 2015 23:20
Teď jsem si četl komentáře a je tu řeč o lojové jíšce .To byla jedna z prvních věcí ,které jsem se učil .V kuchyni jí byl vždycky velký kastrol a nedovedu si představit lepší guláše ,než byly z lojové jíšky .
14. 5. 2015 11:53
yanull: děkuju za záskok
Ta moje jíška není zas až tak světlá - dělá to hodně foťák a taky okno nad vařičem.
Koupenou jíšku jsme měli také jednou, zkusili a zbytel vyhodili. Tahle se mi moc hodí právě do pomalého hrnce
Ta moje jíška není zas až tak světlá - dělá to hodně foťák a taky okno nad vařičem.
Koupenou jíšku jsme měli také jednou, zkusili a zbytel vyhodili. Tahle se mi moc hodí právě do pomalého hrnce
14. 5. 2015 07:37
Drobek: Tak zrovna bramborák bez česneku si představit nedovedu, ale jídlo bez lojové zavářky v pohodě
14. 5. 2015 07:17
zizala: To se nemračím nad zavářkou ale nad kuchařským uměním maminky. Ta byla tak nóbl, že ten sprostý a smradlavý česnek nedávala ani do bramboráku. Umíš si to představit?
13. 5. 2015 23:55
Lojovou jíšku si pamatuji - příbuzní pracovali v hospodě a tam ji používali stále. A jídlo s ní bylo dobré.
Od babičky i maminky vím, že za války i po válce, kdy vše bylo na lístky (tj.na příděl), se lojová jíška dělala i doma - lůj byl asi lépe k dostání a také levnější než máslo nebo sádlo. A navíc sádlo i máslo hospodyňky, pokud je vůbec měly, raději použily na namazání chleba, omaštění brambor apod.
Na vysvětlení těm mladším - tehdy nestačilo mít peníze, ale museli jste mít i "lístky" na potraviny, oblečení, cigarety a vůbec snad na všechno. A tak se vesele vyměňovalo - nekuřák vyměnil lístky na cigarety za lístky třeba na maso, atd, atd. Lístky rozdělovaly Národní výbory podle počtu členů domácnosti.
Od babičky i maminky vím, že za války i po válce, kdy vše bylo na lístky (tj.na příděl), se lojová jíška dělala i doma - lůj byl asi lépe k dostání a také levnější než máslo nebo sádlo. A navíc sádlo i máslo hospodyňky, pokud je vůbec měly, raději použily na namazání chleba, omaštění brambor apod.
Na vysvětlení těm mladším - tehdy nestačilo mít peníze, ale museli jste mít i "lístky" na potraviny, oblečení, cigarety a vůbec snad na všechno. A tak se vesele vyměňovalo - nekuřák vyměnil lístky na cigarety za lístky třeba na maso, atd, atd. Lístky rozdělovaly Národní výbory podle počtu členů domácnosti.
13. 5. 2015 20:25
magdalenka: Já to nyní praktikuji většinou tak, že si dělám zásmažku přímo jako základ. Zaliji studenou vodou nebo vývarem a pak pokračuji ve vaření. Pro kuchařky začátečnice jen připomínám, že do horké jíšky se dává voda studená, do vychladlé naopak horká. Třeba to jde i jinak, já to takhle dělám už dlouhé roky.
13. 5. 2015 20:21
yanull:granulovanú som kúpila len raz...je to o ničom.
13. 5. 2015 20:16
magdalenka: Magdi, dovolím si odpovědět také. My jsme jíšku - zásmažku dávali vždy ke konci vaření, hlavně do polévek, nemusí se moc dlouho vařit, protože je už usmažená. Dělali jsme ji více dohněda, než ji má Iva, nesmí se ale připálit, byla by hořká. S granulovanými jíškami se nedá srovnat, ty jí neleží ani u paty .
13. 5. 2015 20:11
Ivi, ako to potom používaš? Vyrýpneš potrebný kúsok a necháš rozpustiť a rozvariť? Asi vyzerám teraz divne, že sa pýtam. Nemám s takouto zásmažkou skúsenosti, vždy robím čerstvú a tá sa správa inak. Dík.
13. 5. 2015 19:51
Maminka ji měla v kameninovém hrnku ve špajzu, lednička nebyla a nic se jí nestalo.
13. 5. 2015 19:33
yanull: u mojí prababičky to byl modrý smaltovaný rendlíček, dodnes vidím i ten tmavý flíček po odloupnutém smaltu... a v jíšce zatvrdlou malou vařečku, která už očividně taky měla něco za sebou...hmmm, hezká vzpomínka
Jíšce bodík, to je jasné!
Jíšce bodík, to je jasné!
13. 5. 2015 16:48
Tato jíška u nás byla také vždy v zásobě, malý hnědý kastrůlek vidím ještě dnes, byla usmažená do zlatohnědé barvy a krásně voněla. Ani jsme ji nedávali do ledničky, jen do spížky. Vždy jsme potřebné množství "udloubli" lžící. Nejvíc mi chutnala v bramboračce, tu chuť cítím ještě dnes. Na počest našich maminek a babiček, i autorce + 11
13. 5. 2015 16:44
a jak dlouho v lednici vydrží?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 6 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 20 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Právě bylo uvařeno:
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Evellinka uvařila před 39 minutami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 45 minutami
Afrika řezy
viki85 uvařil před 58 minutami
Rajská polévka III
PavelKa uvařila před 1 hodinou
Kuřecí čína
Martasss uvařila před 1 hodinou
Makovec bez vajec
Petullka7 uvařila před 1 hodinou
Koláčky od tety z Moravy
paprika1000 uvařila před 2 hodinami
Ředkvičkový salát s okurkou a červenou cibulí
Dana Lubovska uvařil před 2 hodinami
Candát na červené čočce
JirkaPotok uvařila před 3 hodinami
Vepřové maso v kedlubnách
trdlo uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na perfektní kotlíkový buřtguláš: Důležitý je správný poměr cibule a uzeniny, výraznou chuť zajistí i rajský protlak a koření
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Co se zbytky po obalování řízků? Odpovídáme na časté dotazy
Další recepty
Tématické fráze: domácí jíška máslová jíška jíška ze sádla lojova jiska jak dlouho vydrží jiska zásmažka do zásoby jak dlouho vařit jíšku domácí jíška do zásoby jíska jíška recept domácí světlá jíška jíška ze ze sádla jíška v lednici jak dlouho vydrží jíška v lednici lojová jíška recept svetla jíška recept lojova domácí jíška sadlová jiska máslová jíška do zásoby jak na domaci jíšku
Suroviny: sádlo, mouka hladká, sádlo,
Jíška do zásoby, na potom
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1DwR
27 názorů