Vařená kukuřice/ klas, digesce, louhování (nixtamalizace), základní
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Energie | 2 449 kJ / 585 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,26 g |
Tuky | 12,16 g |
Vláknina | 5,32 g |
Cholesterol | 20 mg |
Sodík | 560 mg |
Sůl | 1,40 g |
Sacharidy | 105,06 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Vhodné pro kukuřici typ setá (koňský zub, dent). Lze použít i pro typ cukrová. Pukancová je zpracovaná pražením.
Výše uvedený postup je kombinací mexicko-českého postupu vaření s americkým doplňkem pro vaření samotných zrn.
Zásaditá látka je nezbytná pro správné trávení kukuřice (ověřil opakovaně autorův žaludek - studené tíživé pocity).
Anglicky vysvětleno:
en.wikipedia.org/wiki/Nixtamalization
Včetně nebezpečí onemocnění pellagrou (uvedeno v článku v odkazu).
Pro znalé dějin vaření doporučuji srovnat s otravami solaninem ze syrových brambor v 18. století v Evropě.
www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=71
Bylo to z neznalosti.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 4. 2020 23:17
Nemám s hašeným vápnem zkušenosti. Jen jsem použil popis z anglického textu. Osobně se domnívám, že pokud je technický hydroxid vápenatý používaný k nakládání vajec se skořápkou, měl by postačovat i pro vaření.
Doporučil bych spíše obrátit se na výrobce, nebo prodejce.
Radil bych k opatrnosti při použití, přeci jen jde o žíravinu. Nezapomenout na neutralizaci po vaření.
19. 4. 2020 16:30
Nebo jinak...je jedno jaké to je?
Například tady prodávají dva druhy technický a certifikovaný a cena je 4x dražší u toho certifikovaného ???? https://www.drhoffmann.cz/hydroxid-vapenaty-p-a-50...
5. 1. 2020 12:26
Jak libo. Při spotřebě kolem 7 kg kukuřice za rok můžete porovnat, zda paběrkování kukuřice a dřevěný popel zadarmo je levnější, než konzerva s plechovkou k zahození a kupovaný B-komplex.
4. 1. 2020 14:58
3. 1. 2020 21:27
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 10 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Právě bylo uvařeno:
Bábovka s tvarohem
Denisa7 uvařila před 1 hodinou
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
asset01@seznam.cz uvařila před 1 hodinou
Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem
Lpetrzilkova uvařila před 2 hodinami
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Wanilor uvařila před 4 hodinami
Brokolicová polévka
Jindriskas uvařil před 4 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Fitulka uvařila před 5 hodinami
Nadýchaná banánová buchta
Ivcatkoo uvařila před 6 hodinami
Krkovička po farářsku
Paja72 uvařila před 6 hodinami
Kuřecí prsa v jemné smetanové omáčce
Anetka.a uvařil před 7 hodinami
Jednoduchý mascarpone krém
eliskac uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Znáte "kolínkoto"? Jemně pikantní a worchesterskou omáčkou ochucený pokrm z kolínek à la rizoto je jednoduchý a rychlý
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Další recepty
Tématické fráze: vaření zrn kukuřice
Vařená kukuřice/ klas, digesce, louhování (nixtamalizace), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wW5X
5 názorů