Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cestovní perník

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

30. 8. 2020 00:45

Suroviny

Porce: 20 ks

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie12 350 kJ / 2 952 kcal
Bílkoviny69,25 g
Tuky28,68 g
Vláknina12,00 g
Cholesterol 777 mg
Sodík 309 mg
Sůl0,63 g
Sacharidy577,33 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept na tento perník mám již 40 let a říkáme mu cestovní, protože je trvanlivý a pekla jsem ho dětem na výlety nebo na dovolené. Není v něm žádný tuk, lze ho upéci třeba týden dopředu, klidně i déle, zabalený v alobalu se pěkně uleží. Můžete ho mít doma místo sušenek, pokud vás někdy bude honit mlsná.

Kdo by nechtěl perník, tak přidá kypřící prášek do pečiva.

Začínajícím kuchařkám dám malou radu, že všechna těsta, kde jsou kypřící prášky, např. bábovky, vkládám zásadně do studené trouby. Má to tu výhodu, že těsto nabývá pozvolna a neudělají se tak na povrchu boule, ani praskliny. Přikládám foto jako důkaz, že je to opravdu tak :-) Zde na povrchu trochu vystupují ořechy s ovocem, dala jsem větší kousky, aby v těstě byly cítit. Formu moukou nevysypávám. Nevím, z jakého je materiálu, ale perník vyklopím bez problémů.

Ovocem ani ořechy nešetřete, jsou tam velmi chuťově dobré a třeba tímto perníkem nahradíte i různé kupované tyčinky, zde víte, co jíte. Třeba ho uvítají vaše děti i jako svačinku do školy.

Cukru lze dát i méně, záleží na tom, jak moc máte rádi sladké.

Dávka je do jedné formy o rozměrech 30 x 10 cm.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Eja57 Eja57

30. 8. 2020 12:59

Zajímavý recept :yes: líbí se mi možnost využití místo tyčinek pochybného složení, každý si může chuť doladit dle svého - dovedu si představit místo prášku do perníku prášek do pečiva, trochu hladké mouky nahradit kvalitním kakaem a jako ovoce dát višně sušené mrazem....
Jen bych to doporučení těsta s kypřícím práškem dávat do studené trouby neformulovala tak kategoricky, u "těžkých" těst ano, ale u litých těst na plech s ovocem a drobenkou to jistě neplatí....
:-K

yanull yanull

30. 8. 2020 10:06

magdalenka: Těsto konzistencí připomíná bábovku, Když zamíchám mouku, tak chvilku čekám, kolik pojme tekutiny a podle potřeby to doladím. Zde je to pečeno ve vyšší vrstvě, kdyby ještě nebyl perník uprostřed hotový, lze ho přikrýt pečícím papírem nebo alobalem, já jsem nemusela, ale každému trouba peče jinak. Není to nic složitého, povede se všem ;-):-K

magdalenka magdalenka

30. 8. 2020 07:55

Vďaka za ďalší recept z rodinného receptára. Len by ma zaujímalo, akú hustou má cesto pred pečením, niečo ako bublanina? Orientačne napíšeš? Ďakujem!

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: vejce, cukr moučkový, cukr krupice, cukr vanilkový, mouka polohrubá, mouka hladká, prášek do perníku, med tekutý, rum, mléko, ořechy sekané, ovoce sušené

TopRecepty.cz

Cestovní perník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oxxj