Cestovní perník
Suroviny
Porce: 20 ks
Nutriční hodnoty
Energie | 12 350 kJ / 2 952 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 69,25 g |
Tuky | 28,68 g |
Vláknina | 12,00 g |
Cholesterol | 777 mg |
Sodík | 309 mg |
Sůl | 0,63 g |
Sacharidy | 577,33 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept na tento perník mám již 40 let a říkáme mu cestovní, protože je trvanlivý a pekla jsem ho dětem na výlety nebo na dovolené. Není v něm žádný tuk, lze ho upéci třeba týden dopředu, klidně i déle, zabalený v alobalu se pěkně uleží. Můžete ho mít doma místo sušenek, pokud vás někdy bude honit mlsná.
Kdo by nechtěl perník, tak přidá kypřící prášek do pečiva.
Začínajícím kuchařkám dám malou radu, že všechna těsta, kde jsou kypřící prášky, např. bábovky, vkládám zásadně do studené trouby. Má to tu výhodu, že těsto nabývá pozvolna a neudělají se tak na povrchu boule, ani praskliny. Přikládám foto jako důkaz, že je to opravdu tak :-) Zde na povrchu trochu vystupují ořechy s ovocem, dala jsem větší kousky, aby v těstě byly cítit. Formu moukou nevysypávám. Nevím, z jakého je materiálu, ale perník vyklopím bez problémů.
Ovocem ani ořechy nešetřete, jsou tam velmi chuťově dobré a třeba tímto perníkem nahradíte i různé kupované tyčinky, zde víte, co jíte. Třeba ho uvítají vaše děti i jako svačinku do školy.
Cukru lze dát i méně, záleží na tom, jak moc máte rádi sladké.
Dávka je do jedné formy o rozměrech 30 x 10 cm.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
30. 8. 2020 12:59
Zajímavý recept líbí se mi možnost využití místo tyčinek pochybného složení, každý si může chuť doladit dle svého - dovedu si představit místo prášku do perníku prášek do pečiva, trochu hladké mouky nahradit kvalitním kakaem a jako ovoce dát višně sušené mrazem....
Jen bych to doporučení těsta s kypřícím práškem dávat do studené trouby neformulovala tak kategoricky, u "těžkých" těst ano, ale u litých těst na plech s ovocem a drobenkou to jistě neplatí....
Jen bych to doporučení těsta s kypřícím práškem dávat do studené trouby neformulovala tak kategoricky, u "těžkých" těst ano, ale u litých těst na plech s ovocem a drobenkou to jistě neplatí....
30. 8. 2020 10:06
magdalenka: Těsto konzistencí připomíná bábovku, Když zamíchám mouku, tak chvilku čekám, kolik pojme tekutiny a podle potřeby to doladím. Zde je to pečeno ve vyšší vrstvě, kdyby ještě nebyl perník uprostřed hotový, lze ho přikrýt pečícím papírem nebo alobalem, já jsem nemusela, ale každému trouba peče jinak. Není to nic složitého, povede se všem
30. 8. 2020 07:55
Vďaka za ďalší recept z rodinného receptára. Len by ma zaujímalo, akú hustou má cesto pred pečením, niečo ako bublanina? Orientačne napíšeš? Ďakujem!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnové kari s brokolicí a rajčaty
Přidáno před 1 hodinou
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 15 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 15 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 18 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 18 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 18 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí plněné plátky s vinnou omáčkou
mibrix uvařila před 42 sekundami
Vepřová kýta se žampiony
PetraCy uvařila před 59 minutami
Bublanina s jogurtem
Gudrunka uvařila před 2 hodinami
Hrnkový dort
Anetjjl uvařila před 11 hodinami
Kuřecí špízy
gabikka uvařila před 14 hodinami
Sekaná
.Bramburka. uvařila před 15 hodinami
Jednoduchý, rychlý chléb, kynutý v ošatce
Babka1964 uvařila před 17 hodinami
Buchta Himálaje
Luciik. uvařila před 17 hodinami
Špagety s kečupovou omáčkou
domca.t.98 uvařila před 20 hodinami
Čočkovo-kroupová polévka s houbami
Gottfried uvařila před 21 hodinami
Další recepty
Suroviny: vejce, cukr moučkový, cukr krupice, cukr vanilkový, mouka polohrubá, mouka hladká, prášek do perníku, med tekutý, rum, mléko, ořechy sekané, ovoce sušené
Cestovní perník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oxxj
18 názorů