Co je to raclette a jak ho připravit? Rozpečený sýr s oblíbenými pochutinami vás nadchne
Raclette je plnotučný polotvrdý sýr s oříškovou chutí, specialita švýcarské kuchyně. A čím se liší od jiných druhů sýrů? Příprava tohoto sýru tkví v jeho rozpouštění a poté servírování s nejrůznějšími pochutinami, což vám navodí tzv. „nebe v puse“.
Raclette je skvělou volbou pro oslavy či jiné společenské události, ať už je plánujete s přáteli či rodinou. Pomalé stolování si díky němu určitě zamilujete, obzvláště jste-li milovníky rozpečených sýrů nebo sýrových přelivů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit raclette
Raclette není pouze název sýru, ale i celého jídla s ním spojeného:
- Povrch tohoto sýru se rozpouští nad ohništěm či na speciálním grilu. Po rozpuštění vrchní vrstvy se seškrábne jedna porce sýru o váze 150-200 g na talíř a s připravenou přílohou vytvoří dokonalý pokrm.
- Sýr lze ale také rozpouštět přímo na vybraných surovinách. Je to jen na vás.
- Přílohou bývá čerstvá nebo nakládaná zelenina – např. houby, cibulky, okurky. Chuť sýru podtrhnou sušší salámy a uzeniny. Bát se nemusíte ani kombinací s ovocem, např. fíky, hrušky nebo hroznové víno se k raclette skvěle hodí.
- Pro větší zasycení zvolte jako přílohu vařené brambory ve slupce nebo libovolné pečivo. Rozpuštěným sýrem můžete polévat předem připravené maso nakrájené na plátky.
- Jaké suroviny jsou skvělé v kombinaci s raclette: jakákoliv čerstvá zelenina, olivy, nakládaná sušená rajčata, uzeniny (i ty pikantní), brambory, cibule, lilek, pečivo, ořechy, žampiony, tenké plátky masa, mořské plody, studené omáčky, ale i čerstvé bylinky na dochucení.
Pokud si chcete raclette dopřávat s rodinou či přáteli častěji, zvažte koupi zařízení zvaného racletton (známý i jako raclette gril) - grilu s malými pánvičkami a horní grilovací deskou. Každý host tak může mít svou vlastní pánvičku s rozpouštějícím se sýrem a sám se obslouží. Na horní desce grilu můžete připravit předem naložené tenké plátky masa.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 2 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 12 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno 9. 5. 2024 08:30
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno 9. 5. 2024 06:45
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Komentáře