Video poradí, jak připravit dokonale hladký karamel. Stačí dodržet dvě důležité zásady a výsledek bude perfektní
Dokonale hladký karamel zvládneme i v domácích podmínkách. Postup není složitý a pokud se ho budeme držet, výsledek nás příjemně překvapí. Karamel pak použijeme na různé skvělé dobroty.
Hladký a jednoduše připravený karamel, to není nic složitého. Stačí dodržet dvě důležité zásady a výsledek bude perfektní. Jedna zásada je nemíchat a druhá zvolna rozpouštět.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit skvělý karamel
Popíšeme jednoduchý postup:
- Do kastrůlku nasypeme cukr krystal nebo krupici.
- Plotýnku nastavíme na střední teplotu.
- Cukrem vůbec nemícháme.
- Když se cukr začne rozpouštět, ztlumíme plamen na minimum, aby se rozpouštěl pomaleji a nespálil se.
- Necháme jej zvolna samovolně rozpouštět, případně trochu pohneme kastrůlkem.
- Jakmile je karamel rozpuštěný a světle hnědý, ihned kastrůlek odstavíme ze zdroje tepla.
- Pozor, horký karamel má teplotu kolem 200 °C a je velmi nebezpečný!
V horkém karamelu můžeme obalovat ovoce (jablíčka, banány), ořechy, burizony, slepovat jím oplatky nebo přilepit profiterolky na známý dort Krokámbuš (Crocquembouche), vytahovat z něj tenké „vlásky“, vyrobit domácí karamelky a další dobroty.
Komentáře
4. 5. 2024 11:20
1. 5. 2024 20:20
Karamel naprosto bez problémů :yes
30. 4. 2024 22:12
30. 4. 2024 17:59
Hned teď vyzkouším
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 1 hodinou
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 19 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 19 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno 6. 5. 2024 06:46
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno 5. 5. 2024 21:23
Karamelovou šlehačku do větrníků nebo dortu s námi určitě zvládnete hned napoprvé