Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Masox nám může pomoci, pokud jsme v časové tísni, nemáme po ruce vývar a chceme uvařit polévku. Ale, ruku na srdce, znáte jeho složení? Kromě hodně soli, obsahuje také několik éček, barviv a aromat, masa v práškové formě je většinou okolo 1-2 %.
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si vývar do zásoby, ten zamrazit a podle potřeby používat. Pokud ale trpíme nedostatkem místa v mrazáku, můžeme si vyrobit vlastní masox.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak si vyrobit domácí bujón
Chcete-li si dopřát kvalitní jídlo, plné skutečné chuti, musíte investovat trochu toho času.
- Výroba domácího bujónu není těžká, ale je k ní zapotřebí více času.
- Uvaříme si poctivý vývar, který necháme táhnout alespoň 4 hodiny, ale čím déle ho vaříme, tím ho redukujeme a koncentrujeme.
- Zchladlým vývarem naplníme tvořítka na led nebo libovolné malé formičky, třeba ty na pralinky.
- Bujón uchováváme v lednici a pro delší trvanlivost ho můžeme také zamrazit.
Při přípravě vývaru zužitkujeme různé masové odřezky, kůže i kosti. Nesmíme zapomenout ani na zeleninu a koření - vývaru dodají tu správnou vůni.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře