Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Hlávkový salát je jeden z nejstarších druhů zeleniny. Pěstuje se v mnoha druzích, které můžeme vysévat nebo vysazovat postupně, abychom jej mohli podávat po většinu roku. Připravujeme z něj především chutné saláty.
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu zdraví.
Z přinesené hlávky odstraníme zvadlé i poškozené části a rozebereme ji na lístky, které dokonale opláchneme. Salát do mísy trháme, protože krájením ničíme vitamíny. Vždy k němu přidáváme trochu tuku, (olej, slanina, majonéza), abychom lépe využili vitamíny rozpustné v tucích.
Čím doplnit salát
Chuť salátu zpestříme pažitkou, koprem, petrželkou apod. a doplníme zálivkami. Výborné je salát kombinovat s ředkvičkami, vejci, smetanou nebo jogurtem. Salát je výborný i do různých smoothie.
Jak využít přebytky salátu
Přebytky salátu se dají i tepelně upravit, na Slovensku je populární salátový prívarok. Také ho můžeme zapékat s uzeninou, sýrem, vejci a smetanou nebo z něj uvařit polévku.
Podle doporučení lékařů bychom měli sníst ročně 3 kg salátu. Vzhledem k nenáročnému pěstování a celoroční nabídce v obchodech tuto radu nebude těžké dodržet.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 11 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 13 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 15 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 16 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 19 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve: Šťavnaté jemné masíčko ve smetanové omáčce skvěle ladí s kolínky
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře