Kandovaná dýně je pochoutkou, zdrojem energie i součástí některých moučníků. Kandovat dýni není složité a zvládne to každý
Z velkých dýní s mohutnou dužninou můžeme kromě kompotů, džemů a džusů vyrobit také kandované kostky. Oceníme je v zimě jako zdroj zdravé energie i součást moučníků. Kandovat můžeme i menší druhy dýní, včetně dýně hokaido.
Kandovat dýni je snadné, pokud máte, kde ji usušit. Nabízíme postup, podle kterého to zvládne každý. Semínka jsou plná užitečného zinku, který posiluje imunitu, pomáhá v prevenci proti rakovině a potlačuje projevy rakovinového bujení. Využijeme je také, ale mějme na paměti, že většina druhů vyžaduje oloupání před konzumací.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dýni kandovat
Postup kandování není složitý, ale má svá pravidla:
- Dýni rozkrojíme, vydlabeme a zbavíme slupky (dýni hokaido loupat nemusíme). Semínka promyjeme, usušíme a můžeme je opražit místo oříšků.
- Z dužniny nakrájíme kostky o straně asi 2 nebo 1,5 cm. Zvážíme je.
- Kostky zalijeme octem a vodou v poměru 1:2. Místo octa můžeme použít kyselinu citronovou v množství 20 g na 1 l vody.
- Necháme 12 hodin stát a scedíme.
- Zasypeme 400 g cukru na 1 kg dýně. Přidáme koření podle chuti (vanilka, skořice, badyán, hřebíček). Necháme uležet do druhého dne, až dýně pustí šťávu. Můžeme také zalít ovocným sirupem (např. pomerančovým, bezinkovým, malinovým), který dýni zároveň obarví. Dýni v sirupu lze vařit hned.
- Pak dýňové kostky v sirupu (nebo ve šťávě, která se vytvořila z cukru) povaříme několik minut podle velikosti kostek, až zesklovatí. Neměli bychom ji rozvařit.
- Vyjmeme ze sirupu, necháme okapat a usušíme buď v troubě s ventilátorem nebo v sušičce. Hotová je, když po zmáčknutí kostky z ní už neteče tekutina. Sirup lze použít opakovaně.
- Aby dýně nelepila, můžeme jednotlivé usušené kostičky ještě obalit v moučkovém cukru. Skladujeme je uzavřené, aby nezvlhly.
Kandovaná dýně je výborné mlsání místo bonbonů nebo ji můžeme přidat do moučníků, kam se dává kandované ovoce. Výhodou domácího kandování je, že na rozdíl od kupovaného ovoce není barvené a ochucené chemicky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 8 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 11 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Není klíček jako klíček aneb jak nakličovat semena tvořící gel. Kromě řeřichy sem patří rukola, len a semínka chia
Komentáře