Jak krájet zeleninu na proužky. Vyzkoušejte mrkev nebo celer ve stylu "julienne"
Jídlo je pro nás přitažlivé, když je krásně a lákavě upravené. Pečlivost při krájení jednotlivých surovin má vliv na náš požitek z jídla. Zeleninu můžeme krájet na kostky, kolečka i proužky, přičemž elegantní proužky se nazývají "julienne".
Úhledné a dekorativní tvary zeleniny jsou důležité nejen při svátečním jídle, ale pokaždé, když chceme, aby si rodina pochutnala. Výhodnou pravidelných tvarů zeleniny není jen pěkný a lákavý vzhled, ale i to, že všechny kousky budou uvařené za totožný čas.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Julienne je gastronomický název pro zeleninu nakrájenou na velmi jemné proužky, nejčastěji určenou do polévky. Proužky můžeme nakrájet klasicky nožem, ale rychlejší to bude škrabkou julienne nebo na mandolíně - obě pomůcky se dají koupit v domácích potřebách.
Krájení ve stylu julienne
Styl "julienne" se velmi dobře hodí pro krájení tvrdší zeleniny, především kořenové (mrkev, petržel, pastiňák, celer), ale i další, a není vůbec tak složitý, jak by se mohlo podle výsledku zdát. Na proužky můžeme krájet i jiné suroviny např. tvrdý sýr, pevné ovoce (jablka, hrušky), citronovou kůru nebo vařené maso.
- Zeleninu (nebo jinou surovinu) určenou ke krájení nejprve očistíme a oloupeme.
- Pak ji pokrájíme ostrým nožem na delší kousky (cca 5–10 cm). Můžeme přitom odkrojit zaoblené hrany, čímž získáme pravé úhly.
- Kousky dále nakrájíme na plátky, které ještě jednou rozkrájíme na tenké proužky až nudličky. S krájením nám může pomoci kuchyňský elektrický robot.
- Takto připravená zelenina se velmi dobře uplatní syrová, vařená nebo jen spařená. Bude nám chutnat v polévkách, syrových salátech a v jídlech asijské kuchyně.
Asie je největším a nejlidnatějším kontinentem světa, a tak je jasné, že lokální vaření se tu liší co 100 kilometrů. Jinak kuchtí v Indii, jinak v Číně a jinak v Libanonu, ale všechno to pořád spadá…
Na závěr jsme pro vás vybrali recept na závitky, ke kterým se výborně hodí salát ze zeleniny nakrájené na tenké proužky. Tento pokrm asijské kuchyně si můžete připravit podle následujícího videa.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 12 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 13 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 14 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 21 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Komentáře