Jak rozlouskat ořechové skořápky. Naučíme vás 8 triků
Ořechy louskáme proto, abychom z tvrdého obalu, jejich pevné skořápky, uvolnili samotný plod. K otevření skořápek vybereme vhodné nástroje podle toho, o jaký druh ořechu se jedná, buď křehké papíráky, polopapíráky nebo tvrdé kameňáky.
Louskání ořechů je práce pro celou rodinu na dlouhé večery. Je to příležitost se sejít, popovídat si a pozorovat hromádku sladkých oříšků, které se kupí na stole. Jak rozlousknout ořechové skořápky, aby ořech zůstal pokud možno neporušený?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak rozlousknout ořechy
Záleží na tvrdosti ořechů, nejtenčí jsou papíráky, nejtvrdší jsou kameňáky:
- Křehké ořechy (papíráky) se dají rozlousknout v ruce, stačí trochu zmáčknout.
- Do otvoru v širším konci strčíme nožík a otočíme - ořech v polovině praskne.
- Zatlačením dvou ořechů na sebe papírák praskne a skořápky se oddělí.
- Tvrdší ořechy namočíme na 5 minut do studené vody, skořápka změkne.
- Tvrdé ořechy přelijeme na 5 minut vařící vodou, po vychladnutí je snadno rozlouskneme.
- Ořechy vložíme do studené vody, krátce je převaříme a necháme zakryté vychladnout.
- Na tvrdé ořechy vezmeme kladívko a placatý kámen, pak klepneme do spoje.
- Na většinu ořechů stačí zakoupit louskáček.
Ořechy při rozbíjení kladívkem nebo paličkou přikryjeme dekou nebo tkaninou, která zabrání rozlétávání skořápek po místnosti. Vyloupané skořápky nevyhazujeme, můžeme je spálit v kamnech, ještě se s nimi ohřejeme. Nepoškozené půlky skořápek schováme na vánoce, kdy je s přilepenou svíčkou pouštíme po vodě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 13 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 17 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 20 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Jak rozmrazit cukroví, koláče nebo ovocné buchty. Je to jednoduché, pokud dodržíme několik zásad
Jak snadno rozlousknout rukou ořechy papírky? Zvládne to i žena nebo dívka, pokud zná ten správný trik
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
Komentáře