Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libeček je rostlinou časného jara, tehdy jsou mladé a svěží natě nejchutnější. Pro běžné kuchyňské použití čerstvé listy sklízíme od jara až do podzimu, ale na zimu, kdy sklízet již nemůžeme, se vyplatí připravit zásobu jiným způsobem - třeba mražením.

Mražení libečku je snadným a pohodlným způsobem, jak si uložit zásobu aromatických listů na zimu. Libečku potřebujeme jen málo, protože jeho chuť je silná a výrazná. Několik sáčků libečku nám bude bohatě stačit. Libeček mrazíme na jaře, dokud jsou natě nejchutnější.

Jak mrazit libeček

Postup je velmi snadný a nejspíš ho většina z nás používá i při mražení jiných zeleninových natí.

  1. Čerstvě sklizené listy umyjeme pod tekoucí vodou. Dobře to jde sprchováním v misce s otvory.
  2. Pak listy osušíme - buď je necháme volně okapat v děrované misce nebo je vysušíme na utěrce.
  3. Poté je nakrájíme nadrobno - buď na prkýnku nožem nebo pomocí vhodného sekáčku. Při krájení nožem budou kousky úhlednější. Tuhé stonky nepoužíváme.
  4. Nakrájený libeček rovnáme do sáčků, které plníme jen méně a "rozprostřeme" v mrazničce.
  5. Po zmražení ještě sáčky "pomačkáme" - tím se oddělí jednotlivé kousky od sebe a půjde snadno odebírat menší množství.
  6. Sáčky doporučujeme popsat, jinak nepoznáte, co v nich je uložené.
  7. Tip: Nasekané listy libečku můžeme také mrazit po malých dávkách zabalených v alobalu nebo uložených v tvořítkách na led.

Libeček je především polévkovou bylinkou. Podle následujícího videoreceptu připravíte výbornou polévku našich babiček, ve které má i libeček své místo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více