Rakvičky pečené ve formičkách většina lidí zná. Znáte ale i žloutkové cukroví vykrajované?
Kromě žloutkového rakvičkového cukroví známe také žloutkové cukroví, které se vykrajuje formičkami nebo nožem a také jen suší v troubě při mírné teplotě, aby neztmavlo. Je mírně kypřené amoniem, cukrářským droždím.
Vykrajované cukroví je jednodušší, nemusíme vymazávat formičky, stačí nám vykrajovací formičky nebo jen obyčejný nůž. Ale postup má svá pravidla, která je nutné dodržet, aby se vše podařilo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na žloutkové vykrajované cukroví
Na tento druh pečiva potřebujeme 4 žloutky, 500 g moučkového cukru do těsta + na podsypání a ½ kávové lžičky cukrářského droždí (někdy se mu říká Salajka, Amonium, Jelení sůl). Kypřidlo koupíme v drogerii a uchováváme v šroubovacích skleničkách, aby nevyprchalo.
- Polovinu cukru utřeme se žloutky a droždím do světlé barvy, pak postupně zapracujeme zbylý cukr, až vznikne tužší těsto.
- Těsto rychle osychá, proto tu část, kterou nezpracováváme, zakryjeme.
- Vál poprášíme moučkovým cukrem.
- Těsto na něm po částech rozvalujeme na sílu stébla (asi jako na perníčky) a vykrajujeme formičkami. Volíme jednoduché, málo členité tvary. Lépe se s nimi manipuluje.
- Kromě vykrajovaček můžeme plát rozkrájet na proužky, obdélníčky nebo čtverečky. Po upečení vznikne nápodoba rakviček.
- Přendáme na plech vyložený papírem na pečení.
- Tvary sušíme při 80 °C asi 30-40 minut. Správně upečené cukroví nesmí ztmavnout, uvnitř je duté a suché. Při pečení uniká čpavek, proto důkladně větráme.
- Zchladlé můžeme před konzumací ozdobit šlehačkou.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 4 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Rakytník řešetlákový zahradu pěkně zdobí a navíc je nabitý vitamíny. Bobulky zmrazíme nebo zpracujeme na sirupy a džemy
Žloutkové (rakvičkové) cukroví je dalším oblíbeným druhem. Naučíme vás ho péct i bez formiček
Komentáře