Jak pasírovat rajčata? Je to jednoduché, pokud znáte osvědčený postup. Poradíme, jak na to
Máme-li bohatou úrodu rajčat z vlastní zahrady, přemýšlíme, jak ji co nejlépe zužitkovat. Jednou z možností je pečlivě připravený rajský protlak, který uchováme ve sklenicích pomocí jednoduché sterilace.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pasírovat rajčata
Postup pasírování rajčat máme přesně popsaný v jednom z receptů našeho receptáře:
- Rajčata nejprve omyjeme a po překrojení napůl z nich odstraníme semínka a přebytečnou tekutinu.
- V hrnci rajčata podlijeme vodou a při občasném míchání rozvaříme.
- Po rozvaření rajčata ještě rozmixujeme a protlačíme přes síto nebo cedník za pomoci naběračky či vařečky - tzn. cedník jednoduše položíme přes další hrnec, rozvařená rajčata do něj naběračkou postupně přidáváme a krouživým pohybem vařečky je přes cedník protlačujeme. Případné zbylé rajčatové slupky odstraníme.
- Poté propasírovaná rajčata na sporáku mírným varem zahustíme na požadovanou hustotu.
- Protlak rozlijeme do malých vypařených (vysterilizovaných) skleniček, na jejichž dno jsme pro vůni dali několik lístků bazalky.
- Skleničky s protlakem sterilujeme a uložíme v chladnu a temnu.
Rajčatový protlak v kuchyni oceníme při vaření různých omáček a dalších jídel. Můžeme z něho připravit tu nejlepší rajskou omáčku, kterou jistě uděláme radost rodině a hlavně dětem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 2 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 3 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 4 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 11 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí kečup podle šéfkuchaře Miroslava Mahela: Nechybí v něm badyán, překvapuje řepa, kapie nebo jablka
Oblíbené rajské omáčky. Jak udělat tu nejlepší rajskou jako od maminky
Jak zavářet v obyčejném hrnci. Jednoduché zaváření zvládnou snadno i začátečníci. Potřebujeme jen hrnec a utěrku
Komentáře