Kadeřávek vydrží na zahradě až do jara. Správnou chuť získá až po přemrznutí a dobře připravený je chutný i zasyrova
Kadeřávek je zeleninou, kterou můžeme mít na záhonech celou zimu, a používáme ho nejen do tepelně upravených jídel, ale dá se jíst i zasyrova.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit kadeřávek zasyrova
Je to snadné a výsledek chutná skvěle:
- Listy dobře umyjeme a zbavíme případných nečistot nebo hmyzu.
- Vykrojíme z nich tuhé části (žebra), ty se dají použít na vývar nebo je nabídneme domácím mazlíčkům (králíkům či morčatům).
- Na přímou spotřebu využijeme ty nejhezčí jemné části, starší listy zpracujeme do vařených jídel např. do výborných karbanátků (stejně jako jiný druh kapusty).
- Jemné listy pokrájíme nadrobno a jemně posolíme.
- Pokapeme je dobrým olejem, můžeme použít panenský olivový.
- Důkladně je promícháme a promačkáme prsty. Dáme si záležet, protože díky tomu bude kadeřávek ještě jemnější a bude výborně chutnat.
- Přimícháme třený česnek.
- Takto připravený kadeřávek si dáváme přímo na čerstvý chléb s máslem nebo použijeme do salátů. Výborně chutná doplněný rajčaty a cibulkou.
Kadeřávek - zelenina pro podzim a zimu
Kadeřávek se hodí do salátů buď syrový, krátce spařený nebo lehce povařený v páře. Z kadeřávku lze připravovat dokonce chutné pesto, které slouží k dochucování pokrmů, především těstovinových. Do pesta kadeřávek kombinujeme s ořechy.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 1 hodinou
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na první chleba v domácí pekárně? Upéct ho zvládne téměř každý
Jak zpracovat v kuchyni mrazuvzdorný kadeřávek a na co se nejvíce hodí? Vyzkoušejte z něj karbanátky nebo zapékaná jídla
Česneková pasta je skvělá k dochucování. Připravíme ji z česneku a soli, žádné zavařování není potřeba
Komentáře