Jak používat muškátový květ? Chutná podobně jako muškátový oříšek
Muškátový květ je oblíbené koření, které má při vaření mnoho způsobů využití, především ve slané kuchyni. Používá se do podobných jídel jako muškátový oříšek. Chuť je výrazná, proto s květem šetříme.
Muškátový květ není květ
Stejně jako muškátový oříšek není pravý ořech, ale jádro semene muškátovníku vonného (jinak pravého), tak ani muškátový květ není květem v pravém slova smyslu. Jedná se totiž o míšek, který obklopuje a kryje semena muškátovníku. Míšek má pěknou oranžovo-červenou barvu. Míšky se suší a sušení probíhá velmi rychle, stačí několik hodin. Používají se jako koření. Vůně je výrazná a osvěžující, chuť sladce nahořklá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Použití muškátového květu
Použití muškátového květu je obdobné jako využití muškátového oříšku. Chuť květu je jemnější, k ochucení stačí pouze malé množství, stačí malá špetka. Toto koření (stejně jako jiná koření) chráníme při uskladnění před světlem a vlhkem. Uchováme ho v suchu a temnu, v dobře uzavřených obalech. Muškátový květ se hodí do polévek i polévkových zavářek, smetanových a sýrových jídel, nákypů, nádivek, knedlíků a pudinků. Můžeme ho přidávat do bešamelu.
Jídla s muškátovým květem
Máme pro vás několik tipů na konkrétní osvědčená jídla podle našich čtenářů:
- zavářky do polévek, různé knedlíčky
- nádivky, nákypy
- různé smažené placičky (např. květákové, kapustové)
- zeleninová jídla (např. špenátová, mrkvová, květáková, kapustová)
- polévky (především světlé, smetanové a zeleninové)
- masová jídla
- knedlíky
A ještě jsme pro vás vybrali recept na skvělé špenátové knedlíčky do polévky. Do knedlíčků využijete voňavý muškátový květ. S postupem poradí názorné video:
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 2 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 2 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 4 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Výbornou jarní polévku skvěle dochutí nejen kořenová zelenina, ale i muškátový oříšek a vajíčko
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Komentáře