Čokoládový nebo medový nugát: Báječná pochoutka se hodí i na Vánoce
Nugát je směs jemně pražených mandlí nebo jiných oříšků, cukru, medu a čokolády. Nugát je bílý a hnědý podle ingrediencí, které jsou do něj přidány - mohou to být celé i sekané ořechy, kandované ovoce nebo kakao.
Bílý nugát připomíná turecký med. Tmavý nugát bývá náplní čokoládových pralinek. My známe nugát jako dvoubarevné nebo tříbarevné kostičky, které se rozplývají na jazyku. Poradíme vám dvě verze nugátu, které zvládnou i začátečníci.
Jak připravit tříbarevný arašídový nugát
Potřebujeme jemný arašídový krém a bílou, mléčnou a hořkou čokoládu:
- Připravíme si pekáček nebo formu, kterou vyložíme pečicím papírem.
- Ve vodní lázni rozpustíme 100 g hořké čokolády (70–85 %) a 100 g krému.
- Směs nalijeme do pekáčku a dáme do lednice nebo do mrazáku ztuhnout.
- To samé provedeme se 100 g mléčné čokolády a 100 g arašídového krému.
- Poslední vrstvu připravíme ze 100 g bílé čokolády a 100 g krému.
- Formu vložíme do ledničky a necháme přes noc chladnout.
- Další den ještě můžeme polít nugát tenkou vrstvou čokolády, a po zatuhnutí plát krájíme nahřátým nožem na stejně velké kostičky.
Kalendář Celý kalendář
Den nugátu
Nugát vytváříme z cukru či medu a oříšků nebo pražených mandlí. Jde o velmi oblíbenou cukrářskou hmotu. Historie této cukrovinky je poměrně dlouhá,… Více o významném dni
Jak připravit bílý nugát
- 125 g medu a 125 g cukru krupice
- 125 g mandlí a 125 g lískových oříšků
- 5 ušlehaných bílků
Ořechy jemně umeleme a smícháme s ušlehanými bílky. Med a cukr přivedeme k varu, přidáme ořechovo-bílkovou směs a pomalu vaříme asi 10 minut. Můžeme přidat celé i nasekané ořechy nebo kousky kandovaného ovoce. Vše nalijeme do formy a necháme chladnout do druhého dne. Krájíme ostrým nožem, namočeným v horké vodě, na malé kostičky nebo řezy.
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 17 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni? Zvládneme to snadno, ale do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
14. 12. 2023 11:35
8. 12. 2023 14:42