Jak připravit zastřená vejce. Podle videa to zvládnete dokonale
Zastřená (nebo také ztracená) vejce si můžeme připravit k snídani a podávat je na toastech. Budou nám chutnat se zeleninou i masem. Hodí se k přidání do některých polévek a omáček. Dokonalá ztracená vejce mají pevný tvar. Bílek je sice ztuhlý, ale žloutek zůstává stále měkký.
Jak připravit zastřená či ztracená vejce
Vajíčka pro tuto úpravu by měla být co nejčerstvější, aby bílek při vaření co nejlépe přilnul k žloutku. Přidaný ocet podporuje rychlé srážení bílku a je důležitý, zvlášť pokud máme starší vejce.
- Do hrnce (nebo hlubší pánve) nalijeme vodu a dvě lžíce octa. Vodu přivedeme k varu. Zásadně ji nesolíme, protože by var byl příliš prudký.
- Mezitím si do menších misek připravíme po jednom vajíčku.
- Snížíme teplotu a do vody z misky opatrně přidáme vejce. Vkládáme ho do vody z co nejmenší výšky. Dokud nemáme více zkušeností, raději vaříme vejce po jednom. Var musí být pomalý, spíš vaříme těsně pod bodem varu.
- Vaříme cca 3–5 minut.
- Opatrně vyjmeme uvařené vejce. Pomůže nám děrovaná naběračka nebo sítko.
- Vajíčko necháme krátce okapat na papírové utěrce. Pokud někde vidíme přebývající bílkovou "nitku", odkrojíme ji nožem.
- Ztracená vejce pak můžeme ihned podávat.
Můžeme je také jíst zastudena. V tom případě je hned po uvaření vložíme do misky s chladnou vodou a po ochlazení je opatrně osušíme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 2 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 4 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 16 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 19 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 23 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno 13. 5. 2024 10:14
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Jak správně skladovat vejce? Do mrazáku patří jedině rozšlehaná
Zlatá labuť u sporáku: Palačinky se slaninou a špenátem byly oblíbeným jídlem Karla Čapka, ten měl rád i koprovku a nebránil se slivovici
Komentáře