Jak rozválet těsto do tvaru obdélníku: Rady a tipy pro správný tvar
Krájení těsta na čtverce při přípravě šátečků, taštiček a knedlíků vyžaduje vyválení těsta do obdélníku, abychom neměli příliš odřezků. Správné vytvarování plátu těsta usnadní práci i při pečení štrúdlů a závinů.
Válení těsta je snadné - ale rozválení těsta do obdélníku je trochu složitější. Chceme mít rovný tvar, ale těsto náhle "dostane uši" - rohy se vytáhnou a prostředek těsta zůstane prohnutý, takže musíme celý kraj odříznout. Jak tomu předejít?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na rovné okraje těsta
Poradíme vám s lineckým, listovým nebo jogurtovým těstem:
- Těsto upravíme do tvaru kvádru a rozválíme ho na silnější placku.
- Můžeme vidět, že se rohy těsta začínají vytahovat jako uši.
- Položíme váleček napříč těsta k protilehlým rohům a rozválíme.
- Pak váleček otočíme ke zbývajícím dvěma rohům a zase válíme.
- Opakujeme podle potřeby, dokud nemá těsto požadovaný tvar.
- Uši se srovnají a okraj zůstane rovný, což oceníme při přípravě závinu.
Pěkný obdélník těsta potřebujeme hlavně při pečení štrúdlu - zkuste to podle našeho videa:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 4 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 5 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 7 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 13 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Komentáře