Kolik umíš těst, tak zdatný jsi kuchař. Těsto je hmota, bez níž se při vaření neobejdete
Když se řekne těsto, obvykle se nám vybaví měkká hmota, kterou je nutné vypracovat rukama. Můžete samozřejmě použít i stroj, ale to se připravíte o přímo relaxační účinek správně uhněteného těsta. Těst existuje velké množství druhů, my si představíme ta nejznámější.
Druhy těsta
Jako nejjednodušší se jeví rozdělení na těsta slaná a sladká, ale existuje i těsto univerzální, které upravíte podle momentální potřeby. Rozlišit můžeme těsta kynutá a nekynutá, dále můžeme těsta dělit podle způsobu úpravy (těsto odpalované, těsto spařené a další). Těsta se také často pojmenovávají podle suroviny, kterou obsahují (těsto bramborové, těsto tvarohové nebo třeba vinné těsto).
Tepelné zpracování
Většinu těst je potřeba tepelně zpracovat, než je možné ho konzumovat. Některá těsta pečeme, jiná vaříme a další zase smažíme. Z nepečených těst se nejčastěji vyrábí vánoční cukroví nebo jiná sladká pokušení.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 14 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Bramboráky s nivou: Rozteklý sýr jim dodá lehkou pikantnost, čerstvé bylinky pak jemnou vůni
Jak připravit dokonale sametovou bramborovou kaši do půlhodinky: Trik šéfkuchařů zvládne doma každý
Pomazánka z uzené makrely je snadná na přípravu, má skvělou a výraznou chuť, přitom ji vyrobíte jen za pár korun