Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zimolez kamčatský, známý také jako kamčatská borůvka, je nenáročná rostlina, která roste na slunném i polostinném stanovišti, nemá speciální nároky na půdu a zálivku, také péče o keř samotný není nijak náročná.

Jakmile nám rostlina zakoření, není třeba se o ni prakticky vůbec starat. Navíc je plně mrazuvzdorná. Plodí modré bobule, chuťově i barevně podobné borůvkám. Bobule mají soudečkový tvar a hodí se k přímé konzumaci, na kuchyňské zpracování i ke zmražení.

Jak stříhat kamčatskou borůvku

Jak jsme již zmínili, rostlina je naprosto nenáročná a tak i s jejím prostříháním nebudeme mít mnoho práce.

  • V prvních 4 letech není prakticky potřeba žádný řez. Snad jen odstraníme mechanicky poškozené nebo odumřelé větvičky.
  • V 5–6 roce života lze provést zmlazovací řez, při kterém odstraníme nejstarší větve, slabé výhony a podle potřeby prostříháme příliš hustou korunu.

K vyššímu výnosu potřebujeme alespoň 2 rostliny, protože až na výjimky není samosprašná. Kamčatská borůvka je odolná proti škůdcům i chorobám a tak je ideální rostlinou do našich zahrad.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli