Jak sklízet a sušit vlašské ořechy. Postup je jednoduchý, ale pokud ho neznáme, ořechy nám snadno zplesniví
Vlašské ořechy jsou hodnotná semena z plodů ořešáku, který dorůstá výšky až 20 metrů. Slupka je dřevnatá a tvrdá, vnitřek je velmi výživný a chutný. Je dokonce považován za jeden z nejkoncentrovanějších rostlinných zdrojů živin.
Ořechy používáme syrové (buď hned po sběru nebo usušené) i tepelně upravené - ať už naslano nebo nasladko (do různých nádivek, moučníků a cukroví). Jsou důležitým zdrojem vitaminů řady B, včetně B6, který má vliv na správnou funkci mozku a tvorbu červených krvinek. Obsahují význačné množství zinku, jehož nedostatek oslabuje imunitní systém a brzdí hojení ran, dále mědi a manganu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sklízet a sušit vlašské ořechy
Plody vyrůstají na velikých stromech a můžeme být rádi, že jsou tak maličké, protože při dozrávání samovolně padají. Stačí aby více zafoukal vítr a sypou se na zem.
- Zelené slupky se začínají pozvolna otevírat a ukazují se dřevnaté vnitřky, které potřebují oschnout.
- Slunce a vítr odvedou velkou část práce s jejich sušením. Pokud bychom sklidili neotevřené ořechy v zelených slupkách, naopak si sami práci přiděláme.
- Popadané ořechy sbíráme do košíků, poté je před uskladněním důkladně usušíme.
- Ořechy sušíme na slunci, u kamen nebo v sušičce. Nejlepší je kombinovat všechny postupy. Např. nejdříve je sušíme na slunci, pak je dáme na několik hodin do sušičky, na závěr ještě necháme doschnout u kamen.
- Sušení na slunci: Ořechy musí být v jedné vrstvě v bedně nebo papírové krabici. Občas je promícháme nebo protřepeme. Při vlhkém počasí a v noci nesmí zůstat venku.
- Sušení u kamen: Ořechy sušíme rozložené nejlépe v jedné vrstvě v bednách, 2–3krát za den je protřepeme nebo promícháme.
- Sušení v sušičce: Sušíme je několik hodin při střední teplotě (stačí 5–6 hod.). Poté je ještě dosoušíme v místnosti u kamen a občas promícháme.
- Usušené ořechy skladujeme na suchém a vzdušném místě. Chráníme je před horkem, před mrazem a před útoky hlodavců. Osvědčily se bedny nebo pytle (např. od cibule), které zavěsíme v chladné a suché místnosti. Když jdeme kolem nich, tak je protřepeme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Ze starých rohlíků uděláte skvělou pizzu: Připravit můžete i sladkou klasiku nebo zobání k televizi
Vločkové karbanátky se zeleninou: Jak připravit karbanátky bez masa
Komentáře