6 tipů pro dokonalý hovězí vývar: Uvařte si silný vývar s výraznou barvou
Vývary patří k nejoblíbenějším polévkám, které si rádi uvaříme během celého roku. Zároveň se výborně hodí jako základ do nejrůznějších omáček a pokrmů. Vyzkoušejte s námi uvařit dokonalý a pomalu tažený hovězí vývar.
Poctivý domácí vývar zasytí a zahřeje. Potřebujeme na něj jak kosti, tak maso, které dodává vývaru sílu. Ideální je hovězí žebro, hruď, krk, oháňka nebo morkové kosti. Mimo maso do vývaru patří kořenová zelenina, cibule, česnek a divoké koření. Nechybí ani uvařené polévkové nudle či játrové knedlíčky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit silný hovězí vývar
Silný a poctivý hovězí vývar je třeba pomalu v hrnci táhnout (jemně probublávat), abychom z masa a kostí získali co nejsilnější chuť. Tento proces trvá minimálně 5 hodin, ideálně i 10. V průběhu táhnutí vývar kontrolujeme a dolíváme odpařenou vodu. A jak uvařit nejlepší hovězí vývar?
- Předpečení kostí: Kosti bez masa pečeme v troubě na 200 °C asi 20 minut, čímž docílíme silné chuti a tmavé barvy vývaru. Krásnou barvu i chuť udělá také na másle opečená kořenová zelenina s cibulí.
- Opražení koření: Dříve než přidáme další ingredience a vodu, doporučujeme divoké koření na sucho opražit v hrnci. Uvolní se tím veškeré jeho aroma.
- Zelenina v celku: Dlouhým vařením by nakrájená zelenina zcela pustila chuť a ve vývaru se ztratila, proto je lepší ji vařit v celku a krájet až po uvaření. Cibuli není třeba ani loupat, stačí pouze přepůlit.
- Studená voda: Všechny suroviny zalijeme v hrnci studenou vodou a poté pozvolna ohříváme, zachováme tak jejich intenzivní chuť.
- Sbírání pěny: Prvotní pěna se objeví již po pár minutách vaření vývaru. Doporučujeme ji průběžně odebírat lžící, čímž zabráníme zakalení vývaru.
- Přecezení vývaru: Pro dokonale čirý vývar je dobré po skončení vaření přecedit vývar přes husté síto nebo plátýnko.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Vývar podle našeho receptu se výborně hodí i na slavnostní příležitosti. S našimi tipy bude mít silnou intenzivní chuť a s polévkovými nudlemi a domácími játrovými knedlíčky z vepřových jater sklidí zaručeně úspěch.
Celý postup můžete zhlédnout v našem video-návodu níže.
Dáváte přednost hovězímu vývaru nebo kuřecímu? Podělte se s námi o vaše zkušenosti do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 2 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 14 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 15 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 17 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Komentáře