Jaké druhy masa použít při přípravě steaků? Poradíme, z čeho můžete vybírat
Steak je plátek masa, který se připravuje na pánvi nebo na grilu. Protože se plátek opéká v celku, volíme vždy ten nejlepší kus masa. V tomto článku si rozdělíme steaky podle toho, z jakého zvířete maso pochází.
Abychom měli dobrý steak, potřebujeme vědět, jakým způsobem ho máme připravit. Každý druh steaku se ale připravuje trošku jinak, protože různé druhy masa mají různé vlastnosti. K takové pochoutce nejčastěji podáváme hranolky nebo čerstvý chléb.
Mohlo by vás zajímat
Hovězí steak
Tradiční steak je z hovězího masa. Nejjemnější je maso z pravé svíčkové, dále se používá vysoká i nízká roštěná, kýta, krk, ale také pupek, odkud pochází Flank steak. Steak vysoký 2–3 cm opékáme nebo grilujeme při teplotě 220 °C, 3 minuty z každé strany.
Drůbeží steak
Oblíbeným masem k přípravě steaků je také kuřecí nebo krůtí maso. Steaky krájíme z prsou přes vlákna. Na rozdíl od hovězího masa je dobré to drůbeží marinovat, aby byl steak šťavnatý. Maso kupujte ideálně od řezníka nebo farmáře a vyhněte se křehčenému masu, které steaku zbytečně ubere na kvalitě.
Vepřový steak
K přípravě vepřového steaku použijeme panenku nebo kotletu, tedy maso s nízkým obsahem tuku. Je ale možné zvolit i prorostlejší kus masa, třeba krkovici. Tu je dobré marinovat přes noc. Steak pak bude šťavnatý a křehký. Maso pečeme nebo grilujeme 2–3 minuty z každé strany.
Rybí steak
Nejoblíbenější rybou k přípravě rybího steaku je tuňák, který má chutné a křehké maso. Propéká se na medium, protože jinak by došlo k vysušení. Oblíbená je také treska, žralok, losos nebo jiná zakulacená ryba, která se nejčastěji krájí na podkovy.
Zvěřinový steak
Maso ze zvěřiny je delikátní surovinou, kterou nezpracováváme příliš často. Steaky připravujeme ze svíčkové nebo hřbetu, v případě jelení a srnčí zvěře, a z panenky nebo kotlety u masa z divokého prasete. Zvěřina je náchylná k vysušení, proto musíme dát pozor, aby se steak nepřepekl.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
5 častých chyb při přípravě steaků: Na co si dát pozor, aby byly steaky dokonalé
7 triků, jak připravit dokonalý steak: Chce to kvalitní maso i pánev a pár snadných vychytávek
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Komentáře