7 triků, jak připravit dokonalý steak: Chce to kvalitní maso i pánev a pár snadných vychytávek
8. 10. 2020 Vaření
Vypadá to jednoduše, hodit kus „flákoty“ na pánev a opéct. Moc složité to skutečně není. Ovšem, jen když dodržíte několik zásad, přes které „nejede vlak“. Prozradíme vám tajemství řezníků, abyste pak před přáteli mohli zazářit!
1. Vybírejte správné maso
Budete však muset trošku zapátrat, protože většina hovězího masa z nabídky supermarketů na dobré steaky vhodná není. Proč? Obvykle je totiž příliš čerstvé a tím pádem tuhé. Na steaky je ale potřeba, aby bylo správně vyzrálé a křehké. To se stane zhruba za 3-6 týdnů po porážce, kdy se při správných teplotách a proudění okolního vzduchu uvolňují svalová vlákna. Právě proto, že je to náročnější a delší proces, bývá vyzrálé hovězí dražší a koupíte je spíš v menším řeznictví, nebo na farmářských trzích.
2. Věnujte pozornost pánvi
Těžká robustní pánev s nepřilnavým a silným dnem je to pravé. Velikost by měla být tak akorát, aby steaky zaplňovaly podstatnou část plochy a mezi nimi byla maximálně půlcentimetrová mezera.
3. Nepodceňujte teplotní šok
Nejméně hodinu před samotnou přípravou vyndejte maso z lednice a nechte je zakryté přivyknout pokojové teplotě. Jinak by se moc studené maso potkalo s moc horkou pánví a mohlo by se stát, že by bylo shora připálené a uvnitř ještě příliš syrové.
4. Rozpalte pánev i tuk tak akorát
Zásada sice je, že musíte maso dávat na rozpálený olej, ale nesmí to být zase přehnané. Jakmile se z pánve kouří, už je to moc. Pokud chcete šetřit kalorie, stačí maso jen olejem předem potřít a pak opékat na horké pánvi na sucho. Můžete je předem také osolit a opepřit, anebo to nechat až na závěr na talíři. Obojí je správně a je to jen na vás. Jediné, co není vhodné, je přidávat na pánev i bylinky. Rychle by se připekly a zhořkly.
5. Volte minutkovou úpravu
Dobře vyzrálé maso žádné dlouhé dušení nepotřebuje, naopak by mu to uškodilo. Dle velikosti steaku proto stačí přibližně tři minuty opékání z každé strany, zbytek práce udělá trouba. Pokud ji nemáte, nebo z jakéhokoliv důvodu použít nechcete, nechte maso v pánvi o minutku nebo dvě déle a pak je zabalte do alobalu na deset minut. Kumulovaným teplem by mělo pěkně dojít.
6. Dopečte v troubě
Je to nejlepší verze, pokud chcete mít steak připravený na medium, tedy ne úplně krvavý. Předem předehřejte troubu na 180 ºC a z pánve přendejte steak na pekáč, případně vložte steak do trouby rovnou s pánví, pokud je to možné. Jestli chcete dochutit steaky bylinkami, teď je ta správná chvíle je přidat. Hodí se rozmarýn, estragon i tymián. Maso, s bylinkami nebo bez, nechte v troubě 8 minut, pokud je chcete středně propečené, nebo 12-15, chcete-li je úplně dopečené.
7. Nechte odpočinout na závěr
Dopečené steaky vyndejte z trouby, zabalte do alobalu, nebo přikryjte na pekáčku a nechte zhruba pět až osm minut dojít. Mezitím si připravte vše k podávání. Dokonalý steak doladí dokonalá sůl, ideálně maldonská vločková, která se bude pomalu na mase pomalu rozpouštět a zároveň bude krásně a lehce křupat.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Oblíbenou polévku prdelačku uvaříte i z jelita nebo prejtu: Víte, proč se jí říká bouřka?
Její oficiální a vznešenější název zní sice černá… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Česká specialita: Oblíbenou polévku prdelačku si snadno uvaříme i doma v paneláku. Potřebujeme k tomu jen pár surovin od řezníka
O prdelačce se dá říct, že ji buď nepozřete ani… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Zabíjačková polévka se skládá z vývaru, ve kterém se vařil ovar, jitrnice, jelita i tlačenky. Je zahuštěná vařenými kroupami a krví. Chuť je dovedená… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
Masopustní akce 2024: Kam se vydat na průvod masek, kde ochutnáte jitrničky a ovar a kde se budou smažit koblihy
Ty největší masopustní oslavy náš čekají sice za… Číst více
Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
Polévka prdelačka je jednou z tradičních… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké druhy masa použít při přípravě steaků? Poradíme, z čeho můžete vybírat
Hovězí maso 5x jinak: Přehled známých i netradičních receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 10 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 12 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
7 oblíbených jídel s jogurtem. Jak je připravit co nejchutněji