Marlenka, medový dort s krémem a ořechy: Víte, odkud pochází a jak se připravuje?
Marlenka je medovo-karamelový dort, který podle staroarménské receptury vyrábí od roku 2003 arménský podnikatel Gevorg Avetisjan, žijící ve Frýdku-Místku. Podobá se medovníku, ale její chuť je odlišná.
Marlenku a medovník si stále mnoho lidí plete. Rozdíl mezi nimi není velký, vyrábí se také stejně, ale v chuti se mírně odlišují. Těsto na Marlenku obsahuje květový med, spoustu vlašských ořechů a její tmavá verze také kakao.
Co obsahuje těsto na Marlenku
Recept pochází od Gevorge Avetisjana a stačí na 1 dort nebo 1 plech:
- 5 vajec
- 300 g cukru
- 200 g 82% másla
- 500 g hladké mouky
- 1 lžíce jedlé sody
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 3 lžíce květového medu
Ingredience na těsto smícháme do řídké hmoty, kterou postupně namažeme na pečicí papír do kruhů nebo do obdélníků. Pečeme v troubě jen pár minut, těsto je rychle hotové.
Dokončení medového dortu
Upečené pláty ořežeme do přesných tvarů (například podle talíře), pokapeme vodou s cukrem a rumem, natřeme krémem z karamelového Salka a másla. Pomažeme jím celý povrch dortu a posypeme drcenými odřezky, smíchanými s mletými vlašskými ořechy.
V našem videu se můžete podívat na jednu z verzí medové Marlenky. V tomto případě je použitý jiný krém, to ale nevadí, pokud si dort připravujeme podle vlastní chuti:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 12 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 13 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 14 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 21 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Komentáře