Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit chutné, levné a výživné pomazánky z luštěnin. Nejoblíbenější recepty na cizrnovou a fazolovou pomazánku
Zdroj: Top recepty

Pomazánky z luštěnin jsou výživné, chutné a levné. Za málo peněz připravíme hodnotné jídlo pro celou rodinu. Luštěninu musíme nejprve dobře uvařit, aby byla pomazánka jemná. Dobře ji ochutíme a doplníme dalšími surovinami, potom ji důkladně rozmixujeme.

Pomazánky z luštěnin

Základem jsou luštěniny, jejichž vaření nám usnadní pomalý hrnec. Pokud potřebujeme pouze menší množství luštěnin, můžeme si jich po uvaření část uložit do mrazničky na příště. Přípravu pomazánky urychlíme použitím sterilované luštěniny (v plechovce nebo ve skle) - pak je umixování pomazánky otázkou chvilky.

Jednoduchý postup

Velmi chutnou pomazánku připravíme, když k právě dovařené luštěnině (ještě horké) přidáme na oleji osmahnutou směs (cibulka, kapie, kousek chilli, česnek, 1 lžička francouzské hořčice a oblíbené koření např. italské). Osolíme a společně dohladka umixujeme tyčovým mixérem. Pomazánku podáváme teplou i studenou, výborná je na topinkách

Populární pomazánka z cizrny se nazývá hummus. Cizrnu na ni uvaříme co nejvíce, měla by se až rozpadat. Do této pomazánky patří sezamová pasta tahini, česnek, citrónová šťáva a olivový olej. Snadno připravíme i jiné cizrnové pomazánky než hummus - cizrna je velmi dobrým základem.

Čočková pomazánka

Můžeme použít jakoukoliv čočku, ale zvlášť oblíbená je červená čočka. Je velmi rychle uvařená, jemná a hladká. Hodí se i na přípravu jídel pro malé děti, protože nenadýmá. Výborná je v kombinaci s dýní hokkaido, mrkví a kořením kari. Všechny tři varianty zvýrazní její barvu. 

Fazolová pomazánka

Fazolové pomazánky připravujeme z různých druhů fazolí. Můžeme použít drobné světlé i velké tmavé, každá pomazánka bude chutnat trochu jinak. Ta z tmavých fazolí je výborná na topinkách. Používáme do ní pikantní koření (i chilli), nešetříme ani česnekem - ať už čerstvým nebo sušeným.

Sójová pomazánka

Základem sójových pomazánek může být buď uvařená sója nebo tofu (natural, uzené). Výhodou použití tofu je velmi rychlá příprava. Tofu natural je chuťově neutrální a dobře přijímá chuť přidaných surovin. Stačí ho vhodně ochutit a umixovat dohladka.

Luštěninové pomazánky se dají koupit od různých výrobců už hotové -  prodávají se v zajímavých variantách ochucení, v kombinaci s různými druhy zeleniny nebo s houbami. Kupované oceníme především jako svačinu na výlet nebo do práce. Hodí se, když máme málo času.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více