Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté knedlíky s rebarborou potřebují dobře osladit. S tvarohem chutnají fantasticky
Zdroj: Top recepty

Na zahradě vše bujně roste a z malých listů rebarbory jsou najednou velké. To je ta pravá chvíle silné řapíky začít sklízet a postupně zpracovat na něco dobrého. Kromě výborné sladkokyselé marmelády a řady lahodných moučníků si nenechte ujít kynuté knedlíky plněné rebarborou.

Rebarbora, nebo také reveň, je rostlina z čeledi rdesnovitých, jejíž silné řapíky, což jsou vlastně stopky listů, se dají kulinářsky zpracovat. Postupně dorůstající listy z rostliny vylamujeme a ke zpracování si ponecháme jen řapík, který oloupeme a dále použijeme.

Jak připravit rebarboru do knedlíků

Oloupanou rebarboru nakrájíme na kostičky, které spaříme vroucí vodou, aby se snížila jejich kyselost. Po spaření rebarboru necháme zchladnout. Vychladlou rebarboru doporučujeme pro větší sladkost buď nejprve promísit s cukrem krystalem, a teprve potom jí plnit kynuté knedlíkové těsto, nebo při plnění dávat na malý kopeček rebarbory vždy trochu cukru.

Těsto na kynuté knedlíky

Na kynuté knedlíky potřebujeme kvásek z droždí, mouku, vejce, mléko a špetku soli. Vypracujeme nelepivé těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Poté z těsta tvoříme placičky, na jejichž střed klademe rebarborovou náplň. Knedlíky dobře uzavřeme, položíme spojem dolů a necháme ještě chvíli kynout. 

Jak uvařit kynuté knedlíky

Postup vaření klasických kynutých knedlíků nejspíš dobře znáte: 

  • Vaříme je buď v páře nebo vroucí vodě. 
  • Ve vodě je vaříme nejprve zakryté pokličkou 5 minut, poté je odkryjeme a ještě dovaříme po dobu 3–5 minut (podle velikosti knedlíků). 
  • Ihned po uvaření knedlíky propíchneme vidličkou, aby se nesrazily (tzn. těsto by ztuhlo).

Tip: Kynutých knedlíků můžete uvařit více a část jich zmrazit pro pozdější využití. Příště je stačí ohřát a máte chutné jídlo během chvilky na stole. 

Jak podávat kynuté knedlíky

Hotové knedlíky podáváme nejčastěji s nastrouhaným tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem, přelité rozehřátým máslem. Dochutit knedlíky můžete také zakysanou smetanou či šlehačkou. Podívejte se i na další možnosti:

Názorný postup přípravy kynutých knedlíků můžete zhlédnout v následujícím video-receptu. Plnit je můžete nejen rebarborou, ale samozřejmě i různým ovocem např. meruňkami, jahodami, borůvkami či švestkami.
A do jakých sladkých jídel používáte rebarboru vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více