Nejoblíbenější sladká jídla. Máte nejraději ovocné knedlíky, palačinky nebo kaše?
Sladkými jídly jako hlavním chodem je naše kuchyně proslulá a jedinečná. I množství receptů a typů sladkých jídel je ojedinělé. Většina ostatních kuchyní totiž některá pro nás sladká jídla používá maximálně jako teplý dezert nebo ke snídani.
Druhy sladkých jídel
Buchtičky a noky
Dukátové buchtičky většina lidí miluje od dětství. Nadýchané buchtičky s lahodnou vanilkovou omáčkou si rádi dají i mnozí dospělí. Také nejrůznější noky s ovocnou omáčkou patří k letním oblíbeným pokrmům.
Obilné kaše
Kaši na večeři jsme jako malí mívali rádi. Jsou rychle uvařené a zasytí. Kaše můžeme vařit i z jiných obilovin než pšeničné krupice a mít je k snídani nebo na svačinu jako zásobu energie na náročné školní nebo pracovní dopoledne.
Lívance
Rychlé lívance jsou ideální víkendová snídaně nebo svačina. Namazané džemem nebo jen se skořicí a medem nebo sirupem umožní začít den s dobrou náladou.
Ovocné knedlíky
Kdo by neměl rád švestkové, jahodové nebo borůvkové knedlíky! Tento sladký oběd nemusí být jen výsadou teplých letních dnů. Díky mraženému nebo kompotovanému ovoci si můžeme dopřát ovocné knedlíky i v zimě. Také různými těsty a posypy můžeme náš jídelníček obměňovat.
Tenké palačinky
Palačinky jsou klasický recept, který není složitý a jeho vychytávky jsme popsali v jednom z minulých článků. Většinou je známe plněné džemem, ovocem, čokoládou nebo zmrzlinou, ale palačinky nemusí být jen sladké. Zkuste i palačinky naslano se šunkou, sýrem a zeleninou.
Sladké nákypy
Rýžový nákyp nebo jahelník jsou příklady nákypů, které mnozí milujeme, protože jsou voňavé, šťavnaté díky ovoci a nezatěžují zažívání. Z obilné kaše (nadlehčené sněhem z bílků a zapečené) vykouzlíte dobrotu, kterou si rádi uvaříte znovu. Že je nákypů mnoho druhů a typů, dokazuje náš bohatý receptář.
Vdolky jako od babičky
Smažené i pečené vdolečky máme rádi od dětství. Často bývají jako oběd s polévkou. Stačí je pomazat povidly, posypat strouhaným tvarohem nebo ozdobit smetanou či šlehačkou a dobrota je na stole.
Křupavé žemlovky
Žemlovka je vlastně typ nákypu, jen místo obilné kaše ovoce prokládáme zvlhčeným pečivem – vánočkou, vekou, suchary apod. Žemlovek je několik typů a všechny jsou skvělé. Zapečením vytvoříme křupavý povrch.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 1 hodinou
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 2 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 4 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 14 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno 9. 5. 2024 08:30
Přečtěte si Zobrazit více
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
Bramborové šišky, knedlíky a peciválky s mákem. Víte, co jsou šudlíky?
Komentáře