Vejce Benedikt: Luxusní milionářská snídaně pro vyvolené? Připravte si ji doma!
28. 4. 2021 Vaření
Dobře, přiznáváme to hned na začátku. Na sto procent se neví, kdo poprvé přišel s receptem na tohle jídlo, jistá je jen jedna věc: byl to génius! Kombinace opečeného křupavého pečiva, uzeniny, vejce a jemné omáčky je totiž čisté kulinární blaho. Pojďte se s námi podívat za historií tohoto pokrmu a naučte se jej připravit doma.
Legenda jménem Benedikt
Podle portálu History of Woman existuje více verzí, jak tohle slavné snídaňové jídlo vzniklo i odkud má svůj specifický název. Recept pochází ze Spojených států, kde si vejce připravené přesně tímto způsobem poprvé objednal v roce 1894 v newyorském hotelu Waldorf Astoria burzovní makléř Lemuel Benedict. Chtěl se tak údajně zbavit ranní kocoviny a jídlo mu mělo pomoci překonat obtíže s tímto stavem spojené. To je jeden příběh. Jiný říká, že pokrm vznikl ještě o 25 let dříve v restauraci Delmonico jako jídlo pro milionáře LeGranda Benedicta. No a do třetice bývá za vynálezce této lahodné kombinace toastu, vajec a krémové omáčky označován prominentní newyorský bankéř a jachtař Elias Cornelius Benedict. Ať tak, či tak, jídlo pro chudé, jak se zdá, to nikdy nebylo. A ani dodnes není. Když si tuhle lahůdku objednáte v restauraci, budete muset vytáhnout z peněženky nejméně 120 korun za jednu porci.
Mohlo by vás zajímat
Vaječná klasika, která nezklame
Z čeho přesně sestává tohle jídlo? Základem je křupavé opečené pečivo, na které se položí šunka. Na ni přijde pošírované vejce, vše se přelije teplou holandskou omáčkou a dochutí solí a čerstvě mletým pepřem. V originální verzi se jako pečivo používá anglický snídaňový muffin, ale není to nutnost, na které by se dnes mělo trvat. Postačí i kvalitní toastový chleba. To je ovšem jediná výjimka. Další ingredience už musí zůstat ve výše uvedeném složení. Existují sice varianty s lososem nebo se špenátem. Je to taky skvělá volba, ale to už pak není Vejce Benedikt.
Jak na to?
Příprava vyžaduje trochu víc času, ale výsledek stojí za to. Opečení pečiva je snadné a není třeba to dramatizovat. Toasty můžete opéct dozlatova z obou stran v pánvi nebo v troubě. Pak byste měli pokračovat pošírovaným (neboli ztraceným či zastřeným) vejcem. To už je trochu oříšek. Ve výsledku by totiž vejce vařené ve vodě s octem mělo mít tekutý žloutek a tuhý bílek. Poprvé to zkuste podle přesného návodu, napodruhé to už zvládnete sami.
Mohlo by vás zajímat
Na vejce posléze přijde holandská omáčka. Umět tuhle lahůdku ze žloutků, bílého vína, rozpuštěného másla, citronové šťávy, soli a pepře se vám rozhodně vyplatí, protože ji využijete nejen při přípravě tohoto jídla, ale také třeba na chřest nebo jiné druhy zeleniny. Holandská omáčka je jedním z pilířů francouzské kuchyně a udělá parádu i na českém stole. Jakmile máte všechno připraveno, jednoduše nasázíte na sebe toast, šunku, vejce a vše přelijete hotovou omáčkou. Postupujte rychle, abyste pokrm podávali teplý. A pak už jen sklízejte zasloužené ovace strávníků!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Letem chlebovým světem: Víte, co je to lavaš, kde se jí naan a čím se plní mlawi?
Red Velvet Cake: Jak vznikl ikonický americký dort a odkud má svou červenou barvu?
Den vejce Benedikt
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 4 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 17 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51