Vaříme z rajčat: Rychlé a snadné recepty na zapékaná rajská jablka
20. 7. 2021 Vaření
Šťavnatá rajčata se v létě dají sehnat na každém kroku. Jsou výborná zejména ve studené kuchyni a salátech, my si ale ukážeme, že i tepelně zpracovaná mohou být skvělá. Vybrali jsem několik výborných receptů na rajčata zapékaná v troubě. Určitě je vyzkoušejte!
Rajčata z trouby
Šťavnatá a voňavá rajčata ozvláštní každý salát, ale hodí se i do teplé kuchyně. Italové se například neobejdou bez suga (rajčatové omáčky) a ostatně, i Češi rajskou milují, i když ji konzumují v trochu jiné úpravě. Rajčata se dají poměrně snadno vypěstovat na zahrádce, ale dokonce i na balkóně, takže pokud máte zásobu, určitě si část usušte. Jak na to si přečtěte tady:
Mohlo by vás zajímat
Rajčata jsou ale výborná také na zapékání. Jídlům z trouby dodávají svěží chuť a šťavnatost. Fungují také jako výborná přílohy třeba ke grilovanému masu. Stačí je upéct s bylinkami podle tohoto receptu:
Pokud větší rajčata vydlabete a naplníte sýrem, vznikne bezmasý, ale lahodný předkrm nebo malá letní večeře.
Mohlo by vás zajímat
Opravdovou specialitou pak je zapečené lečo. Lečo je vděčné chalupářské jídlo; jeho příprava je lednoduchá a chutná (skoro) všem. Zkuste jej po uvaření přendat do pekáče, zasypat štědrou porcí sýra a zapéct. Možná už stokrát ochutnaný pokrm vás tak dokáže znovu překvapit.
Šťavnatým a rychlým lehkým obědem je i tarhoňa pečená v rajčatech.
Rajčata a maso
Dost už bylo zeleniny! Teď něco dobrého pro masožravce. Pokud se chcete držet lehkosti, spojte rajčata s kuřecím masem. Ať už připravíte přírodní steak, nebo si uděláte křupavé stehýnko, na peřince z pečených rajčat a bylinek bude kuřátko naprosto dokonalé!
Chcete-li ušetřit čas a nádobí, vsaďte na zapečené kuřecí řízky s rajčaty a bramborami z jednoho pekáče.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonale ozdobený pokrm přímo svádí k ochutnání. Vyzkoušejte motýlky z cherry rajčátek podle našeho videa
Vážení surovin na lžičky, lžíce a hrnky: Opravdu nám volně dostupné tabulky pomáhají?
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 9 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 10 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 11 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03